Ezeket látta már?

Hirdetés

A karácsonyi időszak kifejezetten nehéz az epe betegeknek – 5 tipp, ami sokat segíthet

karácsony vacsora

A karácsony egyik legfontosabb eleme az étkezés. Ínycsiklandó sütemények, bonbonok, levesek, sült húsok, italok tömkelege szokott sorakozni az ünnepi asztalon, viszont sajnos az emésztési panaszokról ekkor sem feledkezhetünk meg. Jobb inkább nemet mondani bizonyos ételekre, még akkor is, ha nagyon csábítóan néznek ki.

Az epepanaszok, az epegörcs vagy az epegyulladás megelőzésében és enyhítésében sokat segít a jól megválasztott étrend. Bár a tűrőképesség egyéni, lássuk, mire érdemes figyelni a Rowachol honlapján lévő tanácsok alapján, ami ideális irányelv lehet a mindennapok során és a felhőtlen, panaszmentes ünnepléshez is:

#1 Húsok, amiket kerüljünk

Nem könnyíti meg a diétázást a hagyományos karácsonyi menü. Sajnos sok olyan ünnepi étel készül azokból a húsokból, amiket jobb elkerülni:

  • liba
  • kacsa
  • füstölt szalonna
  • kolbász
  • zsíros sertés
  • szarvas
  • vese
  • kövér sonka
  • zsíros halfajták: ponty, angolna, szardínia, tonhal, szardella, lazac

Fogyaszthatunk viszont gyenge húsokat, mint borjú, marha, párolt vad, csirke és pulyka bőr nélkül, sovány felvágott, nyúl és sovány halfajtákat, mint tőkehal, pisztráng, csuka, fogas vagy compó.

#2 Ilyen köretet válasszunk

Ha tudjuk, inkább kerüljük azokat a köreteket, amik zsírban és olajban sültek, például a sült burgonya, krokett vagy pirított nudli. Ehelyett válasszuk ezeket a főzéssel készült köreteket:

  • burgonya
  • rizs
  • tésztafélék
  • nokedli
  • darakása
  • nudli
  • krumplis gombóc

Fontos! Ha rendszeresen tapasztal emésztési panaszokat vagy a panaszok súlyosbodnak, mielőbb konzultáljon orvosával, hogy fény derüljön az esetleges komolyabb problémákra!

#3 "Jó" zsírok, "rossz" zsírok

A tepertő és a töltött káposzta sok szalonnával sajnos nem tesznek jót, bármennyire is finomak. Ugyanis az állati zsírokat és az egyszer felhevített zsiradékok ismételt használatát is jobb, ha mellőzzük. Még szerencse, hogy a sertészsírt sok esetben helyettesíthetjük! Az epe működése szempontjából inkább ezeket a zsírokat válasszuk:

  • vaj
  • növényi olaj: olíva, kukorica, napraforgó, búza (kis mennyiségben)

#4 Ezek a zöldségek nem tesznek jót

A fás és felfújós zöldségeket jobb elkerülni:

  • káposzta
  • hüvelyesek
  • nyers hagyma
  • bizonyos esetekben paradicsom és uborka

Azonban szerencsére számos más zöldséget lehet fogyasztani: répa, fejes saláta, spárga, gomba, fiatal zöldbab, zeller, tök, sárgarépa, petrezselyem, hagyma, cukkini, karfiol (mértékkel), kelbimbó és fiatal karalábé.

Tudta? Az illóolaj-tartalmú gyógynövények kedvezően befolyásolhatják az epepanaszokat, az epegörcsöt és az emésztési rendellenességek tüneteit, mint például a puffadást vagy a teltségérzetet. A Rowachol tiszta, növényi összetevői epehajtó, epegörcsoldó, fájdalomcsillapító és gyulladásgátló hatásúak és bizonyos benne lévő illóolajok csökkentik a koleszterin termelését is.

#5 Gyümölcsök epepanaszok nélkül

Szerencsére nem kell lemondanunk a gyümölcsökről sem. Sok télen is elérhető, és a karácsonyi süteményekhez is gyakran használt gyümölcs belefér az epebarát étrendbe:

  • alma
  • körte
  • narancs
  • mandarin
  • banán
  • grapefruit
  • bogyós gyümölcsök csak szűrten, mag és héj nélkül
  • kompót formában őszi-sárgabarack, héj nélkül
  • füge
  • szárított gyümölcsök (datolya, mazsola)

Kattintson és tudjon meg többet az epeproblémák tüneteiről és kezeléséről!

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához