Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

Vastagbélrák - már egy vérvizsgálat is jelezheti a betegséget és az azt megelőző elváltozásokat

Clinomics image 230227 035

A vastag- és végbél daganatos megbetegedés, vagyis a kolorektális rák a leggyakoribb daganattípusok közé tartozik. Hazánkban elképesztően sok, évente több mint 10 000 beteget diagnosztizálnak. Ezzel a számmal pedig a legrosszabb helyen állunk Európában. Sajnos évente közel ötezren bele is halnak a betegségbe. A diagnosztizált betegek felénél a túlélés csupán pár év. Az időben észrevett elváltozás életet menthet, viszont sokakat a tükrözéses vizsgálat kellemetlenségei tartanak vissza a szűrés elvégzésétől.

Tudta? A március a vastag- és végbélrák elleni küzdelem, illetve a kockázati tényezőkkel, a megelőzéssel és szűrővizsgálatokkal kapcsolatos edukáció hónapja. A megelőzésben fordulópontot jelenthet egy Európában elsőként hazánkban elérhető, érzékeny vizsgálat, amely egyszerű vérmintából jelzi a betegséget - és akár az azt megelőző, kóros állapotot. Így szükség esetén késlekedés nélkül elkezdhető a hatékony kezelés.

Hogyan alakul ki a vastag- és végbélrák?

A betegség a legtöbb esetben jóindulatú polipokból alakul ki 5-10 év leforgása alatt. Az adenómák olyan polipok, melyek nagyobb eséllyel fajulnak rosszindulatú elváltozásokká, ezért ezekre különösen érdemes figyelni. Átlagos kockázatú, tünetmentes, 50 év feletti populációban 25-30%-os eséllyel van jelen adenóma, kolorektális rák pedig ezek 5%-ából alakul ki.

A betegség korai stádiuma, illetve a polipok tüneteket ritkán okoznak, így az egyetlen mód arra, hogy megelőzzük az elharapódzó, kóros állapotot, a megfelelő szűrővizsgálaton való részvétel.

Clinomics image 230227 099

Habár a korán felismert rákbetegség gyógyíthatósága akár 90% (míg a távoli áttéteket képző daganaté csupán 10-20%), a vastag - és végbéltükrözés, azaz kolonoszkópia kellemetlenségei sokakat visszatartanak a vizsgálattól, így meghiúsítják a megelőző lépéseket. A vérminta alapú szűrőtesztekkel ezek a kellemetlenségek elkerülhetők, ám megbízhatóságuk eddig meg sem közelítette a fizikai vizsgálatokét. Ezen a területen hatalmas változást jelent egy Európában elsőként Magyarországon bevezetett, rendkívül érzékeny és pontos vizsgálat, amely vérmintából jelzi a betegséget, és akár az azt megelőző elváltozásokat. Ennek köszönhetően azonnal megtehetők a szükséges lépések, illetve megkezdhető a kezelés, amelynek sikere betegségmegelőző állapotnál akár 100%, de korai stádium esetében is nagyjából 90%.

A Clinomics Diagnostics által bevezetett ColonAiQ vastag- és végbélrák rizikóteszt az első olyan DNS alapú vérvizsgálat, amely nemcsak rendkívül nagy érzékenységgel következtet a betegség jelenlétére, de akár már a polipokat is jelzi, amelyek az évek során rosszindulatú daganattá alakulhattak volna.

Hogyan működik a vastag- és végbélrák rizikóteszt?

Nem öröklődő hajlamot kimutató genetikai tesztre kell gondolnunk. Ez a módszer a tumorszövetből vérkeringésbe kerülő szabad DNS biokémiai módosulását, úgynevezett metilációját vizsgálja. Szervezetünk metiláció segítségével képes ki- és bekapcsolni bizonyos géneket: daganatos megbetegedés esetén ezek a szabályozó folyamatok kóros jelleget öltenek. Mivel a kóros metilációs mintázatok megjelenése a daganatok kialakulásának kezdeti szakaszára jellemző, és jóval megelőzi a tünetekkel járó, előrehaladott állapotot, vizsgálatuk hatékony módszer a megelőző szűrésre, vagy a betegség kiújulásának vizsgálatára. A teszt a vastag- és végbélrákkal kapcsolatba hozható négy gén öt régióját elemzi, így rendkívül nagy hatásfokkal azonosítja a rákos elváltozásra utaló mintázatot.

Fontos! A kolorektális rákszűrés rendszeres elvégzése ötven éves kor felett (indokolt esetben korábban) mindenkinek ajánlott. Különösen igaz ez krónikus betegségek és hajlamosító életmód mellett, amelyre jellemző a:

  • kevés mozgás,
  • tartósítószerekben gazdag ételek, vörös húsok fogyasztása,
  • rostban szegény táplálkozás,
  • dohányzás,
  • alkoholfogyasztás.

Emellett a genetikai hajlamosító tényezők sem elhanyagolhatók: ha a családban előfordult a betegség, a szűrővizsgálatokon való részvételt ajánlott minél korábban elkezdeni. A tünetek (úgymint: fájdalmas székletürítés, hasi fájdalom, puffadás, székletben megjelenő vér, vérszegénység) megjelenését nem érdemes megvárni: ezentúl a megterhelő beavatkozásoktól való ódzkodás sem lehet indok a szűrővizsgálat halogatására!

A vastag- és végbélrák szűréséről bővebben tájékozódhat a Clinomics weboldalán.

Forrás: Clinomics
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához