Ezeket látta már?

Echinacea: fertőzés, gyulladás vagy megfázás elleni gyógynövény - így segít a bíbor kasvirág

echinacea, bíbor kasvirág, gyógynövény

A bíbor kasvirág más néven Echinacea purpurea immunstimuláló hatását embereknél is kimutatták. Fertőzés megelőzésére, gyulladás kezelésére is bevált, elismert, engedélyezett gyógynövény.

Vizsgálatok bizonyítják belsőleges alkalmazásának hatásosságát felsőlégúti fertőzéses megbetegedések megelőzésében és kezelésében. Hagyományosan használják külsőleg is kisebb sérülések, nehezen gyógyuló sebek esetén. Alkalmazása biztonságos; hazánkban számos gyógyszer és étrend-kiegészítő alapanyagaként népszerű gyógynövény.

A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya tavaly az Év Gyógynövényének a bíbor kasvirágot választotta. A bíbor kasvirág (Echinacea purpurea) Észak-Amerikában őshonos növény, amely világszerte a legnépszerűbb gyógynövények közé tartozik. Hazánkban gyógy - és dísznövényként egyaránt termesztik. A Magyar Gyógyszerkönyvben virágos hajtása és gyökere hivatalos.

Miben segíthet a kasvirág?

A bíbor kasvirágot (a gyökeret és a föld feletti részt) belsőleg közönséges megfázás tüneteinek enyhítésére, a betegség megelőzésére alkalmazzák. A herba hasonló céllal alkalmazható húgyúti fertőzésben is. A gyökér kivonata aknés (pattanásos) bőr esetén is alkalmazható szájon át bevéve. A herba kivonatát külsőleg kisebb sebek kezelésére alkalmazzák. A bíbor kasvirág növényi gyógyszerek és étrend-kiegészítők összetevői között egyaránt megtalálható. Kimutatták a növény baktérium- és vírusellenes hatását is. A poliszacharidok és az alkamidok gyulladáscsökkentő aktivitással is rendelkeznek.

Az Echinacea purpurea nemspecifikus immunstimuláló hatását embereknél is kimutatták. A humán vizsgálatok többségében két standardizált készítményt, az E. purpurea föld feletti részének présnedvét, illetve egy összetett terméket (az E. purpurea, az E. angustifolia, a Thuja occidentalis és a Baptisia tinctoria kivonatainak kombinációját) alkalmaztak.

Olvasson tovább! Így segít a vérehulló fecskefű, a 2019-es év gyógynövénye!

Számos randomizált, kettős vak, placebókontrollos vizsgálatban bizonyították, hogy a kasvirágkivonat felsőlégúti fertőzésekben alkalmazva jelentősen rövidítette a gyógyulás idejét. Megfázás, felsőlégúti betegség esetén a készítmények elsősorban akkor hatásosak, ha az első tünetek megjelenésekor elkezdik a szedésüket. Időben megkezdett kezelés esetén a betegség enyhébb tünetekkel jár és a betegek gyorsabban meggyógyulnak.

Forrás:

https://www.facebook.com/MgytGyogynovenySzakosztaly/posts/1553410654807357

http://www.gyogynovenylap.hu/bibor-kasvirag-az/?fbclid=IwAR1iCuPIHlfXmT5h5Ya2Txt8Pei49rRLcCew836ArqVHZU0adPDD1ut1n44

Forrás: egeszsegkalauz.hu