Echinacea: problémás bőrre, gyulladásra és húgyúti fertőzésre

#bíbor kasvirág #gyógynövény #köhögés #pattanás
2020.05.29.

Vizsgálatok bizonyítják belsőleges alkalmazásának hatásosságát felsőlégúti fertőzéses megbetegedések megelőzésében és kezelésében. Hagyományosan használják külsőleg is kisebb sérülések, nehezen gyógyuló sebek esetén. Alkalmazása biztonságos; hazánkban számos gyógyszer és étrend-kiegészítő alapanyagaként népszerű gyógynövény.

A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya a 2020-ban az Év Gyógynövényének a bíbor kasvirágot választotta. A bíbor kasvirág (Echinacea purpurea) Észak-Amerikában őshonos növény, amely világszerte a legnépszerűbb gyógynövények közé tartozik. Hazánkban gyógy - és dísznövényként egyaránt termesztik. A Magyar Gyógyszerkönyvben virágos hajtása és gyökere hivatalos.

Miben segíthet a kasvirág?

A bíbor kasvirágot (a gyökeret és a föld feletti részt) belsőleg közönséges megfázás tüneteinek enyhítésére, a betegség megelőzésére alkalmazzák. A herba hasonló céllal alkalmazható húgyúti fertőzésben is. A gyökér kivonata aknés (pattanásos) bőr esetén is alkalmazható szájon át bevéve. A herba kivonatát külsőleg kisebb sebek kezelésére alkalmazzák. A bíbor kasvirág növényi gyógyszerek és étrend-kiegészítők összetevői között egyaránt megtalálható. Kimutatták a növény baktérium- és vírusellenes hatását is. A poliszacharidok és az alkamidok gyulladáscsökkentő aktivitással is rendelkeznek.

Az Echinacea purpurea nemspecifikus immunstimuláló hatását embereknél is kimutatták. A humán vizsgálatok többségében két standardizált készítményt, az E. purpurea föld feletti részének présnedvét, illetve egy összetett terméket (az E. purpurea, az E. angustifolia, a Thuja occidentalis és a Baptisia tinctoria kivonatainak kombinációját) alkalmaztak.

Olvasson tovább! Így segít a vérehulló fecskefű, a 2019-es év gyógynövénye!

Számos randomizált, kettős vak, placebókontrollos vizsgálatban bizonyították, hogy a kasvirágkivonat felsőlégúti fertőzésekben alkalmazva jelentősen rövidítette a gyógyulás idejét. Megfázás, felsőlégúti betegség esetén a készítmények elsősorban akkor hatásosak, ha az első tünetek megjelenésekor elkezdik a szedésüket. Időben megkezdett kezelés esetén a betegség enyhébb tünetekkel jár és a betegek gyorsabban meggyógyulnak.

Forrás:

https://www.facebook.com/MgytGyogynovenySzakosztaly/posts/1553410654807357

http://www.gyogynovenylap.hu/bibor-kasvirag-az/?fbclid=IwAR1iCuPIHlfXmT5h5Ya2Txt8Pei49rRLcCew836ArqVHZU0adPDD1ut1n44

Forrás: egeszsegkalauz.hu