Ezeket látta már?

Figyelem! A gyógynövénykészítmények lehetséges veszélyei

2011.08.17. Módosítva: 2015.11.04.

Egy tanulmány szerint a kereskedelmi forgalomban lévő gyógynövényekből készített termékek 75%-a semmiféle figyelmeztetést, vagy betegtájékoztatót nem tartalmaz, pedig bizonyos gyógynövények akár súlyos egészségkárosodást is okozhatnak.

A kutatók az öt legnépszerűbb gyógynövény különböző változatait vették górcső alá: az orbáncfűt, az ázsiai ginzenget, a kasvirágot (echinacea), a fokhagymát és a ginkgót, vagy más néven páfrányfenyőt.

Figyelem! A gyógynövénykészítmények lehetséges veszélyei

A boltok valamennyi gyógynövényt mindenféle egészségügyi figyelmeztetés nélkül hozzák kereskedelmi forgalomba.

Az orbáncfűt hangulatjavító hatása miatt rossz közérzet ellen használják széles körben, viszont gyengíti a fogamzásgátló tabletták hatékonyságát.

A ginkgo serkenti a véráramlást és éberséget okoz, miközben érszűkítő hatása van, és nem szabadna más gyógyszerrel kombinálva szedni.

Az ázsiai ginzenget az immunrendszer megerősítésére használják elsősorban, a kasvirágot megfázás ellen alkalmazzák, pedig mindkét gyógynövénynek megvannak a maga veszélyei.

Még a fokhagyma is veszélyes lehet nagy mennyiségben, amit egyébként a magas vérnyomás ellen használnak előszeretettel.

A Leedsi Egyetem gyógyszerészeti iskolájának kutatói összesen 68 kereskedelmi forgalomban lévő gyógynövénytartalmú terméket vizsgáltak meg, melyek közül 51 (75%) semmiféle tájékoztató információt nem tartalmazott az esetleges veszélyekről, mellékhatásokról, vagy hogy milyen gyógyszerrel együtt nem ajánlatos szedni.

A termékek 70%-át, a 68 termék közül 48-at, erőteljes hatásuk ellenére étrend-kiegészítőként dobtak piacra. Mindössze három esetben tartalmazott a gyógynövényalapú termék csomagolása kielégítő mennyiségű információt a kockázatokkal és a mellékhatásokkal kapcsolatban, foglalta össze a felmérés eredményeit Theo Raynor professzor, a tanulmány vezetője.

Egy idén áprilisban elfogadott Európai Uniós direktíva alapján bizonyos gyógynövényalapú készítményeket csak engedéllyel lehet forgalomba hozni, és tartalmazniuk kell az egészségügyi kockázatokat, de a vizsgált öt gyógynövény közül csak az orbáncfű és kasvirág, vagy echinacea forgalmazása kötött engedélyhez.

Mindenféle gyógyhatású készítmény, amely hatással van a szervezetünk működésére, potenciálisan ártalmas is lehet, ha nem megfelelő módon alkalmazzák, ezért különösen fontos, hogy orvosunkat mindig tájékoztassuk arról, hogy milyen gyógynövényeket szedünk, mondta Raynor professzor.

Forrás: Medipress