Ezeket látta már?

Gyógynövények: az articsóka

2011.08.23. Módosítva: 2015.11.04.

A másnéven olaszparajnak nevezett articsóka közismerten "olaszos ételek" kedvenc adaléka, tartozéka. Tudjuk-e hogy a fészkesek családájba tartozó növény néhány gyógyhatással is bír?

Articsóka (Cynara scolymus )

Gyógynövények: az articsóka

Hol él: Eredendően a Földközi-tenger partvidékéről származik, ahol zöldségként termesztik, későbben Közép-Európában is elterjedt. Hagyományos termesztők még e területeken kívül pl. Algéria, Törökország, Argentina, Chile, Peru.

Küllemi leírás: A fészkesvirágzatúak (Compositae) családjába tartozik. A Földközi-tenger mellékén honos, évelő növény. Hazánkban kerti dísznövényként is kedvelik. Erős habitusú növény, kissé tüskés vagy tüskétlen, egyszerű vagy szárnyasan hasadt levelekkel. A fészekvirágzat nagy, 8-15 cm átmérőjű, benne kék, csöves virágok. A fészekpikkelyek alsó része húsos, tompa tojásdad, lekerekített vagy tüskék, hegyes függelékkel.

Milyen drog készül belőle? Virágjából (flos) készül a drog.

Mit tartalmaz: klorogénsav, cynarin; flavonoidok (cinarozid, scolimozid; keserű ízű szeszkviterpén-laktonok, apigenin, luteolin.

Mire alkalmazható: Drogjának antioxidáns tartalma miatt (főként a cynarin tartalom) igen hasznos epehajtó szer. Emellett igazoltan emeli a HDL/LDL koleszterin arányt, tehát a hasznos koleszterin felé tolja el az összkoleszterin értéket. Ebben az értelemben jótékony hatású érelmeszesedés, koronáriabetegség esetén. Apigenin, luteolin tartalma miatt bifidogén hatású, tehát a bél baktériumflórájának egyensúlyát helyreállítja.

Még mire alkalmazható: termésének húsos "levelei" főként az olasz és spanyol konyhában pizza, paella és más ételek alkotórésze, tölthető is, étvágyfokozónak is finom, ezen kívül teákban, likőrökben is szerepel.

forrás: wikipedia, Gyógyító növények

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához