Ezeket látta már?

A máj egyik legjobb barátja: így használja ki a máriatövis tisztító és védő hatását

máriatövis őszbogáncs hatása használata májvédő májerősítő gyógynövény

Már az ókorban ismerték, és használták, olajjal és sóval főzve zöldségként fogyasztották, valamint gyökerét hánytatónak és epehajtónak használták.

Az, aki már szüretelt máriatövist, tudja, hogy a növényt nem könnyű leszedni. Erős, ellenálló és szívós, nem csak önmagát tartja erősen, de segít nekünk is újra regenerálódni. Azonban a kihívást megfelelő technikával le lehet küzdeni, és a jutalom a finom termés lesz.

A májerősítés egyik leghatásosabb gyógynövénye

A máriatövis (Silybum marianum), népies nevén őszbogáncs, szamárkóró vagy boldogasszony tövise, az őszirózsafélék családjába tartozik és évszázadok óta ismert a májtisztítás egyik leghatásosabb gyógynövényeként. Orvosi kutatások is alátámasztják védő és tisztító hatását.

A növényben nagy mennyiségű olaj és fehérje rendelkezik, de az egyik legfontosabb gyógyászati alkotóeleme a szilimarinnak nevezett vegyi anyag. A szilmarin stabilizálja és megerősíti a májsejtek sejthártyáját, emellett antioxidánsként is működik, a szabadgyökök ellen védelmet nyújtva a májnak.

Mivel serkenti a májsejtek termelődését és regenerálódását, illetve segít az elhalt sejtek cserélődésében, hatékonyan alkalmazható olyan problémák esetén, mint a májzsugor, májgyulladás, valamint gomba, nehézfémek, toxinok, alkohol, gyógyszerek okozta májmérgezés és májkárosodás.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a máriatövis használata előtt mindig konzultáljunk orvosunkkal, és a kezelés során tartsuk be az orvosi utasításokat. Ha a máj csak tíz százaléka ép, a máriatövis segítségével a károsodott kilencven százalék is regenerálódhat néhány hónap alatt, feltéve, hogy egyidejűleg megszüntetjük a káros anyagok bevitelét és betartjuk az orvosi ajánlásokat.

Évezredek óta ismerik és alkalmazzák

Már az ókorban ismerték, és használták, például olajjal és sóval főzve zöldségként fogyasztották, valamint gyökerét hánytatónak és epehajtónak használták. A középkorban Bingeni Hildegard például tüdő- és mellhártyagyulladás ellen is ajánlotta.

A 18. században fedezték fel a májbetegségek kezelésében betöltött fontos szerepét, és a 19. században több neves orvos is vizsgálta és ismerte el a májbántalmak elleni hatásait.

Napjainkra pedig egy elismert és hatékony májvédő gyógynövényként vált ismert.

A máriatövis magjait ősszel gyűjtik be. Ezeket különböző formákban használhatjuk.

  • készíthetünk belőle teát
  • fogyaszthatjuk tinktúra formájában
  • vagy kapszulákban

Emellett a magokból préselt olajat is felhasználhatjuk. A magból készült liszt rendkívül gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban és nyomelemekben, és alkalmas kenyerek, kekszek és sütemények elkészítéséhez, akár keverve búzaliszttel.

A szilimarint általában jól tolerálják, és csak a kezelt betegek kis százalékánál okozhat mellékhatásokat. Az esetleges nemkívánatos hatások közé tartozhatnak a hasmenés, puffadás és hányinger.

Fontos megjegyezni, hogy magas vérnyomás, várandósság, szoptatás, pajzsmirigytúltengés, aritmia (szívritmuszavar), és epepangás esetén a szilimarin használata ellenjavallt. Mindig fontos a kezelőorvos tanácsát kikérni a szilimarin alkalmazása előtt!

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Szívproblémája van? A növényi alapú étrend segíthet

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

máj

Forrás: agroinform
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához