Ezeket látta már?

Botox: így segít fejfájás és izzadás esetén

botox, fejfájás, migrén

Tudja, mire képes valójában a botulinum toxin, azaz közismertebb nevén a botox? Nem csak a ráncokra jó!

A Clostridium botulinum nevű baktérium által termelt toxin, a botulinum toxin (botox; BTX) az egyik legerősebb méreganyag az emberi szervezet számára. A kutatók becslései szerint egy gramm botulinum toxin egymillió embert tudna megölni, és néhány kilós adagja a teljes emberiség pusztulásához vezethetne. Érdekes módon, ugyanez a toxin segíthet az öregedés látható nyomainak az eltüntetésében, a mélyülő ráncok kisimításában, az arc fiatalításában.

Botox- halálos méreg

A botulinum toxin által okozott kórkép, a botulizmus vagy kolbászmérgezés életveszélyes állapot, ami a légzőizmok bénulása miatt halálos kimenetelű lehet. Továbbá, a hat hetes és hat hónapos kor között bekövetkező hirtelen csecsemőhalál is kapcsolatba hozható a Clostridium spórákkal, amik – elsősorban - a mézzel a csecsemő szervezetébe jutva és aktiválódva halálos kimenetelű megbetegedést okozhatnak (emiatt is kerülendő 1 éves kor alatt a méz adása).

Botox - a fiatalság titka

A BTX laikusok körében is legismertebb javallata a ráncok eltüntetésében való alkalmazást jelenti. Az arcbőr meghatározott területeire injekciózott BTX a ráncokat okozó izmok ellazítása révén szünteti meg a bőröregedés nem-kívánatos jeleit. Az Amerikai Egyesült Államokban évente több millió kozmetológiai célú botox-kezelést végeznek. A tengerentúlon a nem-sebészeti, minimálisan invazív, kozmetikai anti-age beavatkozások közül - gyakoriságukat tekintve - a botox-kezelések vezetnek. Ezt követi a sorban a hialuronsavas feltöltés, a szőreltávolítás, a mikrodermabrázió, illetve a fénnyel történő bőrfiatalítás, az ún. fotorejuvenáció.

A BTX hatásának kialakulásához általában 24-72 órára van szükség; de nagyon ritka esetekben megtörténhet, hogy öt napot kell várni a kívánt hatás megjelenésére, a ránc eltűnésére.

A BTX injekciók maximális hatása általában a beadást követő negyedik héten várható. Az injekciós kezelések hatása mintegy négy hónapon át tart, azt követően, ha a páciens ragaszkodik a ráncai újbóli eltüntetéséhez, a kezelések ismétlésére van szükség.

Egy átlagosan 55 éves nőkkel végzett vizsgálat eredményei rámutattak arra, hogy a BTX-kezelés igazoltan javítja a bőr rugalmasságát és elaszticitását, ha a szemhéj körüli ráncok és a homlok ráncainak a megszüntetéséről van szó. A kezelés bőrrugalmasságra és elaszticitásra kifejtett kedvező hatása a kezelést követő 2. és 3. hónapban is kimutatható volt, míg a vizsgált bőrparaméterek a kezelést követő 4. hónapra a bázis-szintre térnek vissza.

A botulinum toxinnal végzett kezelések általában jól tolerálhatók, és csak néhány mellékhatással kell számolni.

A botox kezelés lehetséges mellékhatásai

 1. az injekció beadása helyén fellépő fájdalom és duzzanat kipirosodás
 2. fejfájás
 3. enyhe hányinger
 4. átmeneti gyengeségérzet
 5. tónusvesztés a beadás helyéhez közeli izmokban
 6. átmeneti szemhéj-lógás
 7. nyelési nehézség
 8. influenza-szerű megbetegedés
 9. zavart látás
 10. szájszárazság

Bár sokan ódzkodnak a botox-kezelésektől, elmondható, hogy a botoxos esztétikai célú, injekciós kezelések általában enyhe és átmenetileg jelentkező mellékhatásokkal rendelkeznek, amik a megfelelő dozírozással és az arc anatómiájához igazodó injektálási pontokkal tovább minimalizálhatók.

Botox – sokoldalúan alkalmazható gyógyszer

A BTX terápiás szempontból különösen értékes fehérjemolekulának bizonyul, ami számos indikációban nyer(het) alkalmazást, a kozmetológiai területen túl az orvosi területen is. A botulinum toxinnak több típusa ismert, amik közül néhány hazánkban is törzskönyvezett gyógyszer. A botulinum toxin dózisát nem grammokban, hanem ún. biológiai aktivitás egységekben adják meg, amelynek a mennyiségét javallattól függően választják meg.

Az örök fiatalság 7 titka - kattintson tovább!

A botox – mint gyógyszer - többek között alkalmazható:

 1. az izmok elernyesztésére, az abnormális mértékű izom-összehúzódások mérséklésére, lehetővé téve azt, hogy az izmok kevésbé merevek legyenek (pl. súlyos nyak- és vállizomgörcs esetén)
 2. ígéretes vegyület a krónikus migrénes rohamok megelőzésére,
 3. a kóros mértékű izzadás enyhítésére, valamint
 4. a vizeletcsepegés, hiperaktív (húgy)hólyagszindróma kezelésére.

Újabb kutatások alapján az allergiás rhinitis terápiájában, illetve a végbéltáji fissurák (berepedések) gyógyításában is ígéretesnek tekintik az alkalmazását.

Minden esetben lényeges, hogy a botoxos injekciók beadását a technikában jártas szakorvos végezze, hogy a nem előírásszerű beadás miatti esetleges súlyos mellékhatások kivédhetők legyenek.

Örök fiatalság - A titok a génjeinkben van

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Forrás: egeszsegkalauz.hu