Ezeket látta már?

Gyógyszeradagolás - az űrkorszakban...

2012.02.19. Módosítva: 2015.11.04.

Bőr alá ültetett mikrochip adagolhatja a tartósan szükséges gyógyszereket. Sikeresen fejeződtek be a bőr alá ültetett mikrochip első próbái, amelyekben nők kisebb csoportjánál csontvesztés elleni gyógyszert adagoltak egy éven át az új eszközzel.

Az amerikai kutatók által Dániában lefolytatott tanulmányt a Science Translational Medicine című folyóiratban ismertették.

Gyógyszeradagolás - az űrkorszakban...

"Azt reméljük, hogy ez valóban a gyógyszerezésre vonatkozó teljesen új típusú gondolkodásunk hajnala" - hangsúlyozta Robert Langer, a tanulmány társszerzője, a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) professzora.

A nagyjából a pacemakerével megegyező méretű, bőr alá ültetett eszköz aprócska üregekben tartalmazza a gyógyszer egy napi adagját, amelyet vezeték nélküli távirányítással lehet bejuttatni a szervezetbe, de előre programozása is lehetséges. Az üregeket igen vékony aranyfilmmel fedték be, ez akadályozza meg, hogy idő előtt bocsássa ki a szert az eszköz. Amikor a vezeték nélküli jel megérkezik, akkor tulajdonképpen ez az aranyfilm oldódik fel, és a gyógyszer a véráramba kerül.

A módszert hét 65-70 év közötti nővel tesztelték Dániában, akiknek korábban oszteoporózis ellen kellett gyógyszert szedniük. A mikrochipet az önkéntesek derekánál ültették be bőrük alá.

Tizenkét hónapig tartó követés után a kutatók úgy találták, hogy a kezelés elősegítette a csontképződést, csökkentette a csonttörések kockázatát és ugyanolyan hatékonyan juttatta be a szervezetbe a gyógyszert, mint a naponta adott injekciók. Egy jelentősebb mellékhatást figyeltek meg: a beültetés helyénél, a mikrochip környékén rostszerű, kollagén alapú szövet képződött.

A kutatók reményei szerint a későbbiekben más gyógyszerekkel is kipróbálhatják az új eszközt. Langer és munkatársai eredményükről az Amerikai Tudományfejlesztési Társaság, az AAAS éves találkozóján is beszámoltak a kanadai Vancouverben.

(Innen már csak néhány lépésnek tűnik, amikor a bőr alá ültetett eszközbe nem kell már "valódi" gyógyszert helyezni, hanem maga a mikrochip fogja lemodellezni a gyógyszer szerkezetét, hatását, és csak az a jel éri el a receptorokat... ez még a jövő zenéje, de rövidesen megjelenik majd, figyeljen a kedves olvasó... A szerk.)

Forrás: MTI