Ezeket látta már?

Este vagy reggel jobb szedni a vérnyomáscsökkentőt, vízhajtót? Ez a gyógyszerész tanácsa

vízhajtó vérnyomáscsökkentő gyógyszer szedése este reggel gyógyszerész

A vérnyomáscsökkentő, vízhajtó gyógyszerek hatását és mellékhatását befolyásolhatja, hogy a tablettákat reggel vagy este, étkezés előtt vagy étkezés után veszik be.

Megéri órához kötötten szedni

A vérnyomáscsökkentők a leggyakrabban alkalmazott gyógyszerek közé tartoznak. A modern vérnyomáscsökkentőket általában elég napi egyszer adagolni, mégis a szedésük odafigyelést és rendszerességet igényel. Lényeges, hogy mindig ugyanabban a napszakban és lehetőleg ugyanabban az órában vegye be a beteg a gyógyszerét, mert csak ilyen módon biztosítható az egyenletes gyógyszerszint és a megfelelő értéken tartott vérnyomás.

Ha egy tabletta véletlenül kimaradt

Megtörténhet, hogy egy-egy tabletta kimarad. Egy esetlegesen kimaradt adagot követően minél hamarabb be kell venni a következő adagot, de sosem duplán!

A vízhajtókat reggel célszerű bevenni

A vízhajtók vagy idegen szóval diuretikumok a szervezet nátrium-szintjét csökkentik, és a vesén keresztül távozó nátrium-ionokkal együtt víz is elhagyja a szervezet. Csökken tehát a vérkeringésben a folyadék mennyisége, és ennek következtében alacsonyabb lesz a vérnyomás. Míg egyes betegek csak önmagában vízhajtó hatóanyagot tartalmazó gyógyszert szednek, gyakori az, hogy a vízhajtó hatóanyag egy másik mechanizmussal ható vérnyomáscsökkentő mellett szerepel a gyógyszerkészítményben. Úgy is lehet mondani, hogy ezek “2 az 1-ben” vérnyomáscsökkentő gyógyszerek.

A vízhajtók napi 1 vagy 2 alkalommal szedendő szerek. Amennyiben 1x1 a gyógyszer adagolási séma, akkor a bevételt célszerű reggelre időzíteni, hogy a kiváltott fokozott vizeletürítési inger és a mellékhelyiségbe járkálás ne zavarja az éjszakai alvás nyugalmát. Kétszeri bevétel (reggel és este) esetén pedig az esti időpontot lefekvés előtt 2-3 órával célszerű kijelölni.

Ha furoszemidet szed, éhgyomorra vegye be!

A furoszemid egy vízhajtó hatóanyag, aminek az étellel való együttes bevétele jelentős felszívódásbeli csökkenéssel jár. Ez számszerűen azt jelenti, hogy a bevett furoszemid-mennyiségből mintegy 30 %-kal kevesebb hasznosul és fejti ki a hatását a szervezetben, ha azt étkezés közben vagy közvetlenül utána veszik be, mintha azt éhgyomorra vették volna be.

Tehát: a furoszemid-tartalmú gyógyszereket reggel, lehetőleg éhgyomorra, bőséges mennyiségű folyadékkal kell bevenni.

Spironolaktont és HCT-t étkezés közben javasolt bevenni

Ezzel szemben, más vizelethajtók, így a spironolakton és a hidroklorotiazid (a gyógyszeres dobozokon rövidítve: HCT) étellel való bevétele növeli azok felszívódását és hatását; így az ezeket a hatóanyagokat tartalmazó készítményeket étkezés közben vagy után célszerű bevenni.

Vérnyomáscsökkentőt szed? Így befolyásolhatja a testsúlyát - olvasson tovább!

A béta-blokkolókon reggel célszerű “túlesni”

A béta-blokkoló vérnyomáscsökkentő hatóanyagoknál, amik a hatóanyagnevükben tipikusan “-olol”-ra végződnek, reggeli bevétel javasolt. Ezeket a típusú vérnyomáscsökkentőket sok esetben akkor alkalmazzák, amikor a magas vérnyomás fokozott stresszre vezethető vissza. Tekintve azt, hogy a szervezetben a stresszhormonok szintje a délelőtti órákban a legmagasabb, indokolt a reggeli béta-blokkoló-bevétel.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

KÖVETKEZŐ CIKK>

Fáj a feje, és a frontra fogja? Innen tudhatja, ha a vérnyomás okozza

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#vízhajtó

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához