Ezeket látta már?

Mire jó a lóbalzsam? A szakgyógyszerész szerint így a legjobb használni

Mire jó a lóbalzsam használat gyógyszerész tanács

Annak ellenére, hogy a lóbalzsamra vonatkozóan nincs egységes recept, mégis emberek milliói kenik vele magukat.

Bemelegítéshez, zárt sérülések bekenésére, ízületi fájdalmak csillapítására, reumatikus panaszok enyhítésére egyaránt jó szolgálatot tehet a lóbalzsam. Annak ellenére, hogy a lóbalzsamra vonatkozóan nincs egységes recept, sőt még csak klinikai vizsgálatok sem ismertek, amik a hatásosságát igazolnák, emberek milliói kenik vele magukat, és igen sokan vannak pozitív véleménnyel a termékekről.

Tény, hogy a lóbalzsamokban lévő összetevők hatása (külön-külön) ismert és számos esetben igazolt, a termékek mellékhatása elhanyagolható mértékű és a készítmények ár-érték aránya kedvező.

Lóbalzsam – variációk egy témára

„A” lóbalzsamra vonatkozóan nincs recept. Nem túlozunk, ha azt mondjuk, hogy ahány gyártó, annyiféle lóbalzsam létezik. Összetevőik számában, koncentrációjában, a készítmények segédanyagaiban, állagában, illatában egyaránt különböznek a különféle lóbalzsamok. Közös pont azonban, hogy vagy hűtenek, vagy fűtenek. Ez alapján történik a két fő csoportra osztásuk is: a kékes vagy zöldes színárnyalatúak a „hideg”, míg a pirosas színűek a „meleg” termékek.

A beszédes nevek egyben a lóbalzsamok hatásmechanizmusát is leírják. A „hidegek” hűsítő hatást fejtenek ki, míg a „melegek” felmelegítenek.

Hatásos fájdalomcsillapító lehet a hideg és a meleg is >>

Ha egy kis hűsítésre vágyik: „hideg” lóbalzsam

A hideg lóbalzsamok legfőbb komponensei közé tartozik a borsmenta olaja, illetve az abból kinyert mentol. Emellett a kámfor is gyakori összetevő. Ezek a kellemes és átható illatú illóanyagok a bőr hűsítő-receptoraival lépnek kölcsönhatásba, és olyan módon okoznak hűs érzetet, hogy a bőrfelület hőmérsékletét ténylegesen nem csökkentik. Nem más tehát ez, mint egyfajta érzéki csalódás, ami nagyon kellemes akkor, ha a gyulladástól és a fájdalomtól forrónak érezzük egy sérült testrészünket.

Zárt (sport)sérüléseknél, vagyis, húzódás, rándulás, zúzódás esetén jó szolgálatot tehet a hűtő lóbalzsam, ami azon túl, hogy egyfajta elsősegélyt jelent közvetlenül a sérülést követően, a gyógyulás fázisaiban is alkalmazható. A naponta 4-5 alkalommal a bőrre felvitt lóbalzsam hűs és friss érzetet ad, és ez érezhetően hozzájárulhat a fájdalom csökkenéséhez.

Nem csak a zárt sérülések esetén használható a hűsítő lóbalzsam. Akkor is kellemes érzetet adhat, ha este a megfáradt, esetleg meg is duzzadt lábszárakat, lábfejet masszírozzuk be vele a lábfejtől a comb felé tartó mozdulatokkal.

Egyes lóbalzsamokban a hűsítő komponensek mellett a zárt sérülések gyógyulását serkentő árnika kivonat is található, illetve gyakori, hogy a visszeres lábfájdalom, a nehézláb-érzés megszűntetését célzó vadgesztenye-kivonat is jelen van bennük.

Melegen ajánlott a lóbalzsam, ha…

Téli estéken, ha fázik a lábfej, jól jöhet egy lábmasszázs, meleg lóbalzsammal. A meleget adó lóbalzsam titka azokban az összetevőiben rejlik, amik keringésserkentő, vérbőséget fokozó hatásúak. Ilyen például a chili vagy a paprikák csípős hatóanyaga, a kapszaicin. Emellett, rozmaring, kakukkfű, fenyőolaj, borókaolaj is szerepelhet a termékekben. Ezekhez keringésserkentő, izomrelaxáló, gyulladáscsökkentő hatások köthetők.

Meleg lóbalzsam használata ajánlott a sportolóknak a bemelegítés kiegészítésére. A sportolás előtt meleg lóbalzsammal kezelt végtagokban serkentődik a vérkeringés, relaxálnak az izmok, és ez hozzájárulhat ahhoz, hogy csökkenjen a sportsérülések kockázata, illetve a sportolás után kisebb eséllyel alakuljon ki izomláz.

Jó tudni, hogy már kialakult izomláz esetén is jó szolgálatot tehetnek a meleg lóbalzsamos kezelések.

Az előbbieken túl reumatikus problémáknál, derékfájdalomnál, különféle ízületi panaszoknál is kedvező lehet a lóbalzsamos kezelés. Érdemes egy próbát tenni, hogy kinek, milyen esetben melyik illat és összetétel hozza a legjelentősebb mértékű enyhülést.

Hová NE kerüljön a lóbalzsam?

A lóbalzsamok tehát sokoldalúan használható bedörzsölők. Mindössze néhány olyan hely van, ahová nem szabad őket kenni, mert irritációt okoznak.

  • Ilyenek a nyílt sebek (azaz vérző sebbe nem kerülhet!),
  • a gyógyuló sebek
  • és a nyálkahártyák (pl. szem, orrüreg, szájüreg). 

Összegzés

  • A lóbalzsam sokoldalúan használható bedörzsölőként.
  • Nincs egységes receptje, de emberek milliói kedvelik.
  • A hideg lóbalzsamok hűsítő hatást fejtenek ki.
  • A meleg lóbalzsamok serkentik a vérkeringést és relaxálják az izmokat.
  • Használatuk javasolt bemelegítéshez, sportolás előtt, izomláz kezelésére, reumatikus panaszoknál.

Dr. Budai Marianna PhD. szakgyógyszerész

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mire jó a szódabikarbóna? Így használja, hogy értelme is legyen – tanácsolja a gyógyszerész

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#ízületi gyulladás

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához