Ezeket látta már?

Szelíd gyógymódok ABC-je

2011.10.26. Módosítva: 2016.03.17.

Szelíd gyógymódok. De mit mire? Már fény derült arra, hogy az alternatív gyógymódok hatásosak, ám vajon milyen bajunkhoz milyen medicina gyógyító erejét vegyük igénybe? Csak definíciószerűen, röviden, lássuk!

Ajurvéda

Szelíd gyógymódok ABC-je

A test és a lélek belső egyensúlyának helyreállítására szolgál, megszünteti a szervezet funkcionális zavarait. Ehhez szintén olajokat, gyógynövényeket, tisztítókúrákat használ fel a gyógymód, valamint előírt táplálkozási szabályt és a meditációt.

Akupunktúra

Az akupunktúrás tűkkel folytatott kezelést főként akut- vagy krónikus fájdalmak esetén alkalmazzák. Legyen az enyhébb vagy migrénes fejfájás, hátfájás, de asztma esetén is használható.

Aromaterápia

Ha valaki már zavaró hangulatingadozásoktól szenved, vagy ideges, feszült, nyugtalan - akkor ez a módszer hasznos lehet a számára. Az aromaterápiánál illóolajokkal gyógyítanak. Ezek szabályozzák az érzékszervek működését, ezért belélegezni, vagy meginni kell őket, vagy a bőrbe masszírozni.

Csontkovácsolás (manuális medicina, kiropraktika)

Mozgási nehézségek, csont- és csigolyák elmozdulása, ízületi-, könyök- és vállproblémák, derékzsába vagy izomgörcsök esetén segíthet.

Homeopátia

A szervezet saját ellenálló képességének elősegítésére és szabályozására alkalmazzák.

Szelíd gyógymódok ABC-je

Kineziológia

Ha a testünket feszültségek, mozgásszervi problémák gyötrik, allergiásak vagyunk valamilyen ételre, fogainkkal, állkapcsunkkal problémák vannak, segíthet ez a módszer.

Kneipp-kúra

Stresszoldás, anyagcsere- és vérkeringési, valamint vérellátási zavarok esetén alkalmazzák. A gyógynövényes kezelés itt is jelen van, lényeges eleme azonban a mozgásterápia és a hideg-meleg vizes váltófürdő, melynek segítségével az érfalakat stimuláljuk.

Magnetoterápia

Elsősorban a csont- és ízületi fájdalmak, valamint reuma gyógyítására használják. A problémás testrészt mágneses mezőre fektetik, ez a kötőszövetekre jótékony hatást gyakorol. Az elektromos rezgés keltésének célja a vérellátás fokozása, a fájdalom csökkentését a sejtek anyagcseréjének szabályozásával éri el.

Reflexológia (talpmasszázs)

A legtöbb fájdalomra és feszültségoldásra kiváló gyógymód lehet. Mivel a talp reflexpontjai kapcsolatban állnak a belső szervekkel, és a pontok nyomkodásával ezek vérellátása javul. A test öngyógyító képessége is fokozódik.

Szelíd gyógymódok ABC-je

Tradicionális kínai orvoslás

Szintén a kínaik találták fel az akupunktúrából, gyógynövények fogyasztásából és előírt diétából álló terápiát. Alkalmazzák görcsök, migrén, izomfájdalmak és reuma, valamint krónikus megbetegedések esetén.

Virág- és hidroterápia

Megkülönböztetjük a Bach-féle virágterápiát és a kolon-hidroterápiát. Az előbbi a lelki állapotot hivatott pozitív irányba befolyásolni, mely a szervezet saját gyógyító erőit erősíti különféle - nagyjából öt-hat - növény tinktúrái segítségével. A kolon-hidroterápia legfőbb célja a méregtelenítés és a bélflóra helyreállítása.

Forrás: EgészségKalauz