Zsálya: szív-és érrendszeri panaszok, gyulladások megelőzésében is segíthet

#gyógynövény #természetes gyógymód #zsálya #szív
2020.09.22.

A mediterrán fogások egyik jellegzetes fűszere a zsálya, ami az oregánó, a kakukkfű és a levendula rokona - ezekhez hasonlóan az egészségünkre is jótékony hatással van. Lássuk, miért érdemes rendszeresen fogyasztani!

A zsályát évszázadok óta alkalmazzák a népi gyógyászatban, és az elmúlt évtizedekben a szakemberek is felfigyeltek jótékony tulajdonságaira.

Szívvédő

A zsályában olyan aromás olajok, flavonoidok és más értékes vegyületek találhatóak, melyek a kutatások szerint csökkentik a szervezetünkben a krónikus gyulladásokat. Ezzel pedig szerepet játszhatnak olyan súlyos betegségek megelőzésében, mint a szív- és érrendszeri panaszok.

A zsályában antioxidánsok is vannak, így a fűszer fogyasztásával - akár friss, akár szárított formában - megvédhetjük a sejtjeinket az úgynevezett szabad gyökök okozta károsodásoktól. A szabadgyökök a szervezetünkben végbemenő biokémiai folyamatok természetes "melléktermékei", melyek részben ugyan szükségesek, részben azonban súlyos betegségek kialakulásához is vezethetnek.

A zsályában ráadásul több olyan antioxidáns is van, melyek egymás hatásait is erősítik. Gyulladáscsökkentő és antioxidáns, sejtvédő hatásainak köszönhetően a fűszernövény fogyasztása különösen ajánlott lehet például azoknak, akik ízületi gyulladással agy asztmával küzdenek.

Az agynak is jót tesz

Az is profitálhat a zsálya fogyasztásából, aki a memóriáját vagy a koncentrációs képességeit szeretné javítani, esetleg vizsgára készül - ezt több kutatás is bizonyította. Emellett azonban azt is kiderítették, hogy a zsálya az Alzheimer-kór (illetve más, neurodegeneratív betegségek) ellen is védhet, elsősorban úgy, hogy megakadályozza azoknak a plakkoknak a lerakódását, melyet összefüggésbe hoztak a demencia kialakulásával. Nem kizárt a szakemberek szerint az sem, hogy a zsálya kivonata egy hatékony Alzheimer-kór elleni gyógyszer összetevője lehet.

Cukorbetegeknek is javasolt a zsálya

Egy 2013-ban végzett kutatás eredményei alapján a zsálya hatóanyagai a cukorbetegség kezelésére is alkalmasak lehetnek: a 3 hónapig szedett zsályalevél-kivonat hatékonyan csökkentette a kutatásban részt vevők vércukor-, koleszterin- és triglicerid-szintjét egyaránt.

7 tipp az Alzheimer-kór megelőzésére - nézze meg videónkat!

Forrás: EgészségKalauz