Ezeket látta már?

Színterápia: ilyen hatása lesz az életünkre a 2024-es év színének

2024 év színe, pantone, színterápia, barackszín, peach

Ezt az árnyalatot választották 2024 színének.

A Pantone cég 2024 színének bársonyos, gyengéd barackszínt választott, amely melegséggel tölti el a szívet, az elmét és a testet. Ez a finoman érzéki szín a kedvesség és gyengédség érzését kelti. Meleg és meghitt árnyalat, amely fokozza az összetartozás és a csend pillanatának élvezetét. A rózsaszín és narancs közé lágyan beágyazott, vonzó barackszínből merítve vigaszt, nyugalmat találhatunk, ami hatással van a jólétünkre. A költői és romantikus, tiszta, vintage hangulatú barackszín a múltat tükrözi, mégis kortárs hangulatú.

Miért éppen a barack lett a 2024-es év színe?

Életünk számos területén tapasztalható zűrzavar idején egyre nagyobb szükségünk van a gondoskodásra, az együttérzésre, a békésebb jövőre. A modern élet nyüzsgése közepette megtaláljuk a pihenés, a kreativitás és az emberi kapcsolatok meghitt pillanatait. A szín, amelyet a 2024-es év Pantone színének választottunk, azt a vágyunkat fejezi ki, hogy közel akarunk lenni azokhoz, akiket szeretünk. Azt az örömöt fejezi ki, amikor önmagunkra figyelünk és élvezzük a belső békét, csendet – mondják a szín megalkotói.

Hogyan használjuk a 2024-es év színét?

A PANTONE 13-1023 Peach Fuzz tekintetünket megragadó és hívogató barackszín, a tapinthatóság üzenetét közvetíti, amely a szarvasbőrös, bársonyos, steppelt és szőrös textúrákban jelenik meg, kellemes és puha tapintású.

Lakberendezésben használva barátságos hangulatot teremt, a gyengéd melegség érzését kelti, akár egy festett falon, akár egy mintán belül. Megnyugtató érzéssel tölti meg otthonunkat.

Hogyan javítják a színek a hangulatunkat?

A színterápia, más néven kromoterápia azon az elképzelésen alapul, hogy a színek és a színes fények segíthetnek a fizikai és mentális egészség javításában.

A színterápia hosszú múltra tekint vissza. Feljegyzések szerint a szín- és fényterápiát egykor az ókori Egyiptomban, Görögországban, Kínában és Indiában is használták.

"A színekkel való kapcsolatunk a kultúráinkkal, vallásainkkal és életünkkel együtt fejlődött. A szín, mint a fény megnyilvánulása sokak számára isteni ranggal bírt. Az egyiptomi gyógyítók kék színű mellvértet viseltek, hogy jelezzék szakralitásukat. Görögországban Athéné aranyszínű köntöst viselt, hogy jelezze bölcsességét és szentségét" – mondja Walaa Al Muhaiteeb színterápiás szakértő.

Ma a színterápiát nagyrészt kiegészítő vagy alternatív gyógyászati terápiának tekintik.

A színterápia tudománya

Ez egy nagyon új kutatási terület, legalábbis az orvosi területen. Jelenleg az orvostudomány nem tudja megerősíteni, hogy a színek vagy a színes fények kezelik-e a fizikai betegségeket, vagy javítják-e a mentális egészséget. Néhány bizonyíték azonban alátámasztja, hogy a színes fények hatással lehetnek a testünkre, a fájdalomszintünkre és a hangulatunkra.

A fényterápiát például a szezonális affektív zavar kezelésére használják, a depresszió egy olyan típusát, amely jellemzően ősszel és télen jelentkezik.

A kék fényű fényterápiát a kórházakban általában a csecsemőket érintő újszülöttkori sárgaság kezelésére használják. Ez az állapot magas bilirubinszintet okoz a vérben, amitől a bőr és a szemek sárgává válnak.

Fájdalomkutatás

Dr. Padma Gulur, a Duke University School of Medicine aneszteziológiai és népegészségügyi professzora a színszűrő szemüvegek fájdalomszintre gyakorolt hatását kutatja. Korai eredményei arra utalnak, hogy a zöld hullámhossz csökkenti az akut és a krónikus fájdalmat. Tekintettel számos fájdalomcsillapító mellékhatására, Gulur szerint sürgősen szükség van a fájdalom kezelését segítő nem gyógyszeres lehetőségekre.

A napi ritmusra is hat

Ahhoz, hogy a telefon vagy számítógép kék fényei ne zavarják a cirkadián ritmust, érdemes korlátozni a használatukat lefekvés előtt néhány órával.

Létezik kék fény elleni szemüveg is, amely véd a számítógép, az okostelefon, a táblagép és a TV képernyője által kibocsátott fénytől.

Színterápia a hangulatunk javítására

Bár a kutatások még folyamatban vannak, semmi rossz nincs abban, ha a színeket használjuk az otthonunk, hangulatunk fokozására vagy alvásunk javítására.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Színek titkai – mit mondanak el a lelkünkről?

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

színérzékelés

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához