Ezeket látta már?

A kézfején napokkal korábban látszott a jele: ez a betegség okozhatta II. Erzsébet halálát

Erzsébet, II. Erzsébet, királynő, királynő halála, vérkeringési rendellenesség, érszűkület, perifériás érbetegség

A királynő utolsó fotói árulkodók - ekkor a szakorvosok már látták, nagyon rossz egészségi állapotban van.

Erzsébet királynő 96 éves korában örök nyugalomra tért szeretett otthonában, a skóciai Balmoral-kastélyban. Jóllehet hosszú és legendás életet élt, melyek tele voltak varázslatos pillanatokkal, az utóbbi időben hatalmas szomorúság uralta a lelkét. Erzsébet királynő 2021. áprilisa óta minden egyes nap gyászolta a férjét, a szomorúság pedig annyira úrrá lett rajta, hogy folyamatosan romlott a vérképe. A szíve 2022. szeptember 8-án aztán nem bírta tovább: az orvosok szerint annyira szeretett volna újra találkozni a túlvilágon a férjével, hogy már tudatosan készült a halálra.

Az egész világot megrázta II. Erzsébet brit királynő. halálának híre, sokakban kérdések kezdtek cikázni, mi lehetett a 96 éves uralkodó halálának oka.

Megszólalt az orvos a királynő betegségéről, haláláról

A királynő két nappal korábban, szeptember 6-án találkozott Liz Truss miniszterelnök asszonnyal annak beiktatásán, s ekkor készült róla élete utolsó fotója. Az ausztrál orvos, dr. Deb Cohen-Jones az itt készült felvételeket vette alapul, szakvéleménye szerint már ekkor lehetett látni a jeleket. Különösen a királynő kézfeje volt árulkodó, ahogy kezet nyújtott, látszott, nagy folt éktelenkedett a jobb kézfején.

- A kézfejét látva, úgy néz ki, perifériás érbetegsége lehetett. Ez egy vérkeringési rendellenesség, ami a szíven és az agyon kívüli vérerek szűkülését, görcsösségét vagy elzáródását okozza - írta meg az orvos szavait a Daily Mail.

Ez azt jelenti, utolsó napjaiban a szíve nem tudott elegendő vért pumpálni, szervei nem kaptak megfelelő vérellátást. A betegség szívelégtelenséghez vezethet, a kezén lévő folt többszervi elégtelenség jele lehetett.

A perifériás érbetegség főbb tünetei

Az érszűkület azt jelenti, hogy az erek falán koleszterinből, kötőszövetes alkotóelemekből és sejtekből álló plakkok alakulnak ki, szűkítve ezzel az ér keresztmetszetét, az átjárhatóságot, rontva a vérkeringést.

Perifériás érbetegségnek azt nevezzük, amikor ez a probléma a szíven és az agyon kívüli területeken, jellemzően a végtagokban, főként a lábakban jelentkezik. A végtagokat érintő szűkület mellett nagy százalékban fordul elő komoly szűkület a nyaki erekben, és a koszorúerekben is. Ezek miatt a koronáriakeringés jelentősen lecsökkenhet, így a szívizom infarktus és szívelégtelenség kockázata akár a többszörösére is nőhet az érbetegségben nem szenvedőkhöz képest.

A perifériás érszűkület sokáig nem okoz tüneteket, idővel pedig általában enyhébb tünetek jelentkeznek, amik a betegség előrehaladásával rosszabbodhatnak.

A perifériás érbetegség jellemző tünetei:

  • Járás közben jelentkező fájdalom, ami az enyhétől a bénítóig terjedhet, pihentetésre enyhül, meg is szűnhet. A fájdalomhoz lábgörcs is társulhat, mindkét tünet megjelenési helye az érszűkület helyétől függ, a leggyakrabban a vádliban jelentkezik.
  • Gyengeség, érzéketlenség a lábban.
  • Az egyik lábban jelentkező hideg érzés (ez tapintással is érzékelhető).
  • A lábon, lábfejen, lábujjakon megjelenő lassan és rosszul gyógyuló sebek.
  • A láb színének megváltozása, a bőr kifényesedése, kiszáradása.
  • A lábon a szőr hullása, növekedésének lassulása.
  • A lábkörmök növekedésének lassulása.
  • Az egyik vagy mindkét lábban alig érezhető pulzus.
  • Férfiaknál erekciós zavarok.
  • A karban jelentkező fájdalom és görcs például írás vagy kézimunka közben.

Amikor az érszűkület súlyosabbá válik, a fájdalom már pihenés közben is megjelenik, akár olyan erőssé is válhat, ami az alvásból is felébreszti a beteget.

Perifériás érbetegség: ezeknél a tüneteknél gyanakodjon

A perifériás artériás betegség (PAD) a periférián, vagyis a szívtől távolabb lévő erek szűkületét jelenti. A betegség előfordulhat a gyomorban, a karokban és a fejben, de leggyakrabban a láb artériáit érinti. Éppen ezért legjellemzőbb tünete a sétálás vagy lépcsőzés során jelentkező lábfájdalom, - fáradtság, vagy - zsibbadásérzés, ami a csípőre is kiterjedhet. Ez a fájdalom tipikusan pihenés során elmúlik, majd a járáskor ismét jelentkezik. Ha bebizonyosodik a diagnózis, a rizikófaktorok szigorú kezelése és a gyógyszeres kezelés együtt nagyfokú javulást eredményezhet akár egy közepesen súlyos érszűkületnél is – mondja dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa. Azonban az értágító és véralvadásgátló gyógyszeres terápia önmagában nem elég, életmódbeli változtatások is szükségesek a folyamat megállításához.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben is!

Forrás: dailymail
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához