Ezeket látta már?

"Átestünk a ló túlsó oldalára" - fogorvos beszél az amalgám tömések cseréjéről

amalgam, fogtömés, higany, fog

Az Európai Bizottság 2025-től betiltaná az amalgám tömést, de a fogorvos szerint azt a tömést, aminek nincs problémája, nem kell kicserélni.

Egyelőre nemzetközi egyezmények keretében csökkentik a levegőben és a vizekben feldúsult mérgező nehézfém koncentrációját, de az Európai Bizottság 2025-től a higanytartalmú amalgám tömések használatát is betiltaná. A Transtelex megkérdezett egy fogorvost, mit gondol: valóban mérgező az amalgám tömés, vagy sem.

Az amalgám a legrégibb idők óta használt fémötvözet. A higany egyébként sokáig kozmetikai szerek alapanyaga is volt, sőt, a gyógyászatban is alkalmazták: szorulás esetén higanyt itattak a páciensekkel, hogy kitisztuljon a bélrendszerük.

Sokan emlékezhetnek még arra, amikor a fogorvos kis, mozsárszerű edényben keverte össze a fogtöméshez szükséges mennyiséget. Amit felrónak az amalgámnak, az a benne lévő higanytartalom, amely közismerten veszélyes anyag, méreg az emberi szervezetre. Idegméregként valóban árt, viszont egy fogtömésnyi anyagban elenyésző a higanymennyiség. Az amalgám előnye, hogy könnyű vele dolgozni a fogsor kevésbé izolált, nyálas területein is, nem esik ki, hosszú élettartamú.

Hermann Örs fogorvos azt is hozzáteszi, hogy a 15-30 éve betett amalgám tömésekből nem oldódik ki semmi.

Az amalgám tömés kétszer veszélyes, amikor beteszik és amikor kiveszik. Amikor beteszik akkor azért, mert még nincs megkötve, de ha szakszerűen látják el a pácienst, akkor nem okoz kárt, amikor kiveszik, akkor pedig azért, mert amikor a fúró az amalgámot éri, akkor higanygőz szabadulhat fel, de ez az elszívóval biztonságosan megoldható.

A fogorvos szerint azonban nem készültek átfogó, ellenőrzött tanulmányok, amelyek az amalgám fogtömés negatív szisztémás hatását mutatnák ki, és nem bizonyított a szisztémás javulás az amalgám tömés eltávolítása után sem:

Átestünk a ló túlsó oldalára, teljesen jó, 30 éves amalgám töméseket kicseréltetnek az emberek. Azt a tömést, aminek nincs problémája, nem javaslom kivenni.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Kihúzták a fogát? Hátfájást is okozhat a hiányos fogsor!

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához