Ezeket látta már?

Mától újra elérhető a régóta hiánycikknek számító gyógyszer

cukorbetegség, Adimet XR készítmény, hiánycikk

Az ellátási zavar helyreállt.

Nincs pontos szám arról, hogy pontosan hány cukorbeteg él hazánkban, viszont a becslések szerint nagyjából másfél millióan lehetnek. A Magyar Diabetes Társaság kutatása szerint 2001 és 2014 között fokozatosan emelkedett a cukorbetegek száma Magyarországon. Azonban 2007-től kezdődően az újonnan felismert betegek száma jelentősen csökkent, így a cukorbetegség összesített előfordulásának emelkedése fokozatosan lelassult és végül megállt.

Fontos azonban kiemelni, hogy sok tízezren lehetnek olyanok, akik nincsenek tisztában a betegségükkel, mivel a 2-es típusú cukorbetegség gyakran nem okoz tüneteket.

Gyógyszer van, csak most nem kapható

A diabetesben és inzulinrezisztenciában szenvedő betegek számára kapható vényköteles gyógyszerek közül az Adimet XR tabletta népszerű, 500 és 1000 mg-os verziókban. Az elmúlt hetekben és hónapokban azonban súlyos hiánycikk lett, a legnagyobb gyógyszertárakban nem volt belőle, és a gyógyszerészek sem tudták megmondani, mikor lesz legközelebb szállítmány belőle.

Az Adimet, hasonlóan más metformin-hidrokloridot tartalmazó gyógyszerekhez, segít stabilizálni a vércukorszintet, különösen akkor, amikor a diéta és testmozgás már nem elegendő. A készítmény segíti a szervezetet abban, hogy normálisan hasznosítsa a cukrot, ami esetleg kismértékű fogyást eredményezhet, de elsősorban a vércukorszint normalizálására szolgál.

Mikor lesz?

A jó hír, hogy a gyógyszer hiányát már nem sokáig kell elszenvedni, ugyanis a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központhoz (NNGYK) szerint az átmeneti ellátási zavar elhárult. A forgalmazó tájékoztatása szerint az Adimet XR retard tabletták minden hatáserőssége és kiszerelése rendelhető lesz – írja a Mandiner.

"A nagykereskedői kiszállítások elkezdődnek, így várhatóan a hét végére elérhetőek lesznek a gyógyszertárakban az Adimet XR készítmények” – közölték.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Inzulinrezisztens, és lassú az anyagcseréje? Így lehet felpörgetni

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

Cukorbetegség

Forrás: mandiner
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához