Ezeket látta már?

Ezek az élelmiszerek drágultak a legjobban tavalyhoz képest

élelmiszer, áremelkedés, kenyér, margarin

Döbbenetes, mennyivel nőtt például a margarin, a kenyér és a sajt ára.

Augusztusban a fogyasztói árak átlagosan 15,6 százalékkal meghaladták az egy évvel korábbiakat, egy hónap alatt 1,8 százalékkal nőttek - jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH)

Az élelmiszerek ára augusztusban 3,3 százalékkal nőtt és a 30,9 százalékos éves emelkedés 3,9 százalékponttal élénkebb a júliusinál.

A margarin ára 66,9, a kenyéré 64,3, a sajté 61,0 százalékkal emelkedett egy év alatt. A száraztészta 57,9, a tejtermékek 54,7, a vaj és vajkrém 54,5, a péksütemények 45,4, a tojás 42,0 százalékkal, a rizs 40,9 százalékkal, a baromfihús és az édesipari lisztesáru 40,4 százalékkal drágult.

Az élelmiszerek árának átlagos emelkedésénél mérsékeltebben, 15,9 százalékkal nőtt az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) ára. A csokoládé, kakaó 17,1, a cukor 9,3, az étolaj 5,0 százalékkal került többe, mint tavaly augusztusban.

A szeszes italok, dohányáruk átlagosan 13,1, ezen belül a szeszes italok 15,5 százalékkal drágultak. Az állateledelek ára 40,3, a palackos gázé 27,4, a lakásjavító és -karbantartó cikkeké 26,7, a testápolási cikkeké 20,3, a járműüzemanyagoké 6,2 százalékkal lett magasabb a KSH jelentése szerint.

Az élelmiszerek drágulása magyarázza az emelkedő inflációt

Az infláció augusztusban 1,9 százalékponttal gyorsult az előző hónaphoz képest, amit főként az élelmiszerek árindexének emelkedése magyaráz. Az előző hónaphoz képest a maginfláció 2,3 százalékponttal nőtt, amihez legnagyobb mértékben - 1,1 százalékponttal - a feldolgozott élelmiszerek járultak hozzá - állapította meg az augusztusi inflációs folyamatokat kommentálva a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

A globális nyersanyag- és energiaár-emelkedés a termékek széles körében érvényesült, így az üzemanyagok és szabályozott árak nélkül számított kosár havi árváltozása 2,0 százalék volt, ami továbbra is jelentősen meghaladja az elmúlt évekre jellemző áremelkedést.

Az élelmiszerek inflációja 33,6 százalékra gyorsult, a termékkörön belül a feldolgozott és feldolgozatlan élelmiszerek árindexe egyaránt számottevően emelkedett. A feldolgozott és a feldolgozatlan élelmiszerek esetében az áremelkedés egyaránt széles körben jellemző volt - emelte ki havi elemzésében a jegybank.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben is!

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához