Ezeket látta már?

Ha ilyen baromfivirslit vett, meg ne egye - agyhártyagyulladást okozhat!

virsli, termékvisszahívás, listeria monocytogenes, liszteriózis, Nébih

A baktérium emberi megbetegedést okozhat, főleg legyengült immunrendszerű emberek, várandós nők, idős emberek esetében.

Baktérium (listeria monocytogenes) esetleges jelenléte miatt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) visszahívta és a forgalomból is kivonta a Wudy AIA márkajelzésű baromfi virslit, illetve a sajtos baromfivirslit – közölte a Nébih.

A termékekről is Olaszországból érkezett a bejelentés az EU élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszerén (RASFF) keresztül. A termékekről is Olaszországból érkezett a bejelentés az EU élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszerén (RASFF) keresztül. Forrás: Nébih

A hivatal kéri a vásárlókat, hogy a

  • 250 grammos kiszerelésű, 2022.10.2-i minőségmegőrzési idővel rendelkező baromfivirslit,
  • valamint a 150 grammos kiszerelésű, 2022.09.20-i minőségmegőrzési idővel rendelkező sajtos baromfivirslit

ne fogyasszák el!

A virsliket Olaszországban gyártották

A termékekről is Olaszországból érkezett a bejelentés az EU élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszerén keresztül.

A Nébih az oldalán ismertette, hogy a Listeria monocytogenes a természetben széles körben előforduló emberi megbetegedést okozó baktérium.

Mi az a listeria monocytogenes?

A Listeria monocytogenes a emberi megbetegedést okozó baktérium, amely a hűtő hőmérsékletén is képes elszaporodni. Egészséges emberekben sokszor semmilyen tünetet nem vált ki a Listeriával szennyezett élelmiszer fogyasztása, azonban legyengült immunrendszerű embereknél, várandós nőknél, időseknél az élelmiszer alacsonyabb szennyezettsége is súlyos megbetegedést okozhat. Szövődményként agyhártyagyulladás, vérmérgezés alakulhat ki.

A liszteriózist a leggyakrabban a Listeria monocytogenes nevű baktérium okozza, mely fertőzött élelmiszerekkel kerülhet be a szervezetünkbe. A baktériumot megtalálhatjuk nyers húsban, tejtermékekben, zöldségekben és gyümölcsökben, tengeri herkentyűkben (pl. kagylóban, rákban).

A liszteriózisnak viszonylag hosszú a lappangási ideje, akár két hónap is eltelhet a szennyezett élelmiszer és az első tünetek megjelenése között.

A liszteriózis tünetei

Az első tünetek általánosak, más betegségekre is utalhatnak: izomfájdalmak, gyengeség és rossz közérzet, láz, hányinger, hasmenés, fejfájás. Ezek néhány napig tartanak, és sok ember nem is tapasztal meg mást a liszteriózisból, az is könnyen előfordulhat, hogy valaki észre sem veszi, hogy megbetegedett.

Megtörténhet azonban az is, hogy a bélrendszerből a baktérium továbbterjed, ez jóval súlyosabb tüneteket eredményez. Ezek közé tartozhat például az erős fejfájás, a zavarodottság, a remegés, a görcsök, az egyensúlyzavarok. A liszteriózis sajnos életveszélyes állapotot is előidézhet, agyhártyagyulladást, vérmérgezést is okozhat.

Kik a veszélyeztetettek?

Egészséges emberekben sokszor semmilyen tünetet nem vált ki a Listeriával szennyezett élelmiszer fogyasztása. Várandós nőknél, idős embereknél, valamint legyengült immunrendszerű embereknél (alkoholisták, cukorbetegek, kemoterápiás kezelés alatt állók, AIDS-esek, egyéb krónikus betegek) azonban az élelmiszer alacsonyabb szennyezettsége is okozhat megbetegedést. A tünetek észlelésekor azonnal orvoshoz kell fordulni. A gyógyulás sikeressége érdekében fontos a korai felismerés.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: Nébih
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához