Ezeket látta már?

Vegyszerkoktél a zöldségekben, gyümölcsökben - ezekben van a legtöbb növényvédőszer!

Hírek
2025. június 03. 10:54
zöldség, gyümölcs legtöbb növényvédőszer

Kiderült, mi mennyire szennyezett, és sajnos rendkívül aggasztó a tendencia. Az egészségesnek hitt élelmiszerek tele vannak növényvédőszerekkel.

Közzétette éves jelentését az európai élelmiszerekben, zöldségekben, gyümölcsökben található növényvédőszer szennyezettségéről az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal.

Minden 4. mintában találtak egyszerre többféle hatóanyagot

A most májusban megjelent jelentés több mint 100 ezer (132 793) 2023-ban vett minta elemzésén alapszik. Bár a vizsgálatot évről-évre elvégző Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) kiemeli, hogy a minták döntő többsége a határértékeken belül van, a jelenleg is alkalmazott határértékek meglehetősen régi tanulmányokon és azon a téves feltevésen alapulnak, hogy az emberek egyszerre csak egyféle növényvédő szernek vannak kitéve. Ezt azonban maga az idei jelentés is cáfolja, hiszen nagyjából minden negyedik mintában találtak egyszerre többféle hatóanyagot.

A minták 58%-ában nem volt kimutatható mennyiségű maradékanyag, 38,3%-ukban pedig a jogszabályi határértékeken belüli mennyiséget találtak vegyszer maradékot, 3,7%-uk haladta meg a határértéket (MRL), vagy volt eleve EU-ban tiltott anyag a tolerálható határon túl.

Vegyszerkoktél a gyümölcsnapon

  • A jelentés szerint a legtöbb szennyezett minta körtéből és narancsból származik.
  • Riasztó, hogy a mintáknak több mint fele egyszerre többféle peszticidet is tartalmaz, vagyis a fogyasztók növényvédőszer-koktéloknak vannak kitéve.
  • Bár a szennyezett minták aránya alig változott 2000 óta, a több komponenssel szennyezettek aránya kétszeresére emelkedett: a 2025-ös jelentés szerint ilyen volt a minták közel negyede.
  • A többféle növényvédőszer-maradékot tartalmazó minták nagy része (94%) feldolgozatlan termékből származott.

Vegyszerkoktélt legnagyobb számban ezekben a termékekben találtak:

  • kaliforniai paprika (5717 minta)
  • narancs (2756 minta)
  • citrom (2032 minta)
  • mandarin (1490 minta),
  • alma (1238 minta),
  • körte (1163 minta)
  • eper (1092 minta).

A feldolgozott termék közül a legtöbb többféle maradékanyagot tartalmazó minta

  • aszalt szőlőfélék (pl. mazsola – 193 minta),
  • vörösbor (144 minta),
  • búzaliszt (78 minta) és
  • feldolgozott alma (45 minta) termékekből származott.

A vegyszerkoktél növekvő trendje különösen aggasztó, hiszen egyre több tudományos vizsgálat bizonyítja a keverékek kiemelt egészségügyi kockázatait.

Számos szakmai szervezet és nemzeti hatóság is jelezte, hogy elfogadhatatlan, hogy az EU egyáltalán nem veszi figyelembe, nem értékeli a növényvédő szerek kombinált kockázatainak hatását. Kutatások szerint a koktélhatás különösen a gyermekeknél és a várandós nőknél jelenthet jelentősebb kockázatot. Több peszticidnek való kitettség együttesen – még alacsony dózisban is – tanulási zavarokhoz, immunrendszer károsodásához és különféle ráktípusok kialakulásához vezethet, különösen korai életkorban.

A rosszak között is a legrosszabb – miben vannak a legkockázatosabb vegyszerek?

Bár az EU peszticid maradvány határértékekről szóló jogszabálya már több mint 20 éve előírja a kumulatív és kombinált hatások vizsgálatát, a gyakorlatban mindmáig elmarad ennek a megfelelő végrehajtása.

A „Farm to Fork” és a Biodiverzitás védelmére vonatkozó stratégiák alapján 2030-ig 50%-kal csökkenteni kell a növényvédőszerek, ezen belül a legveszélyesebb hatóanyagok felhasználását az Unióban. Ezen legveszélyesebb anyagokat ráadásul helyettesíteni lenne szükséges biztonságosabb alternatívákkal.

Eddig az látszik, hogy 7 évvel a határidő előtt nemhogy nem lettek helyettesítve a legkárosabb anyagok – és így csökkenne a felhasználásuk – hanem egyre nagyobb mértékben szennyezik az európai élelmiszereket.

A 2022-es EFSA jelentés szerint az Európában termesztett friss gyümölcsök között 9 év alatt 53%-kal nőtt a növényvédőszer hatóanyagok legkockázatosabb kategóriájával szennyezett minták gyakorisága.

A gyümölcsminták közel harmadában (29%) kimutathatóak voltak. A legszennyezettebb gyümölcs a cseresznye volt, az uniós cseresznye-minták fele, míg az összes alma-minta egyharmada (34%) volt szennyezett. Az európai mintákon belül a magyar minták különösen szennyezettek voltak.

A feldolgozott vagy feldolgozatlan élelmiszerek szennyezettebbek?

Az EFSA 2023-as jelentése szerint a feldolgozott élelmiszerek 8,4%-a nem megfelelő (132.793 mintából 11.167), 5,6%-ban túllépték a megengedett határértékeket (MRL), míg 3,1% nem engedélyezett hatóanyagot tartalmazott.

A feldolgozott termékek közül a leggyakrabban (sós/lében eltett) szőlőlevelek (az esetek 39%-ában), kamillavirág (18,2%) szárított zeller-, bazsalikom-, menta-, petrezselyem levelek (15–16%), kömény- és koriandermag (10–13%) volt szabálytalanul növényvédőszerrel szennyezett.

A feldolgozatlan élelmiszerek (120 122 minta) csupán 3.7%-a volt szabálytalan. Itt a leggyakrabban szintén szőlőlevelek (20,2%), köménymag (12,9%), sárkánygyümölcs (12,1%) és csilipaprika (11%) volt szennyezett.

Bioélelmiszerek

A bioélelmiszerek, ha nem is minden esetben, de általánosságban lényegesen biztonságosabbak.

A 2023-ban vizsgált bio minták (7074 db) 80%-ban nem mutattak ki mérhető növényvédőszer-maradékot, 19%-ban volt kimutatható, de határértéken belüli maradék, és csak 0,9%-ban volt túllépés.

A bio-élelmiszerekben leggyakoribb kimutatott hatóanyag a biogazdálkodásban engedélyezett, ám toxikus hatással rendelkező réz (az esetek 94,6%-ában) valamint természetes eredetű vagy szennyeződésből eredő brómidion, klorát, etilén-oxid és higany volt.

Csecsemőknek és kisgyermekeknek szánt élelmiszerek

Ezen termékekre elvben sokkal szigorúbb előírások vonatkoznak. A kisgyermekek persze fogyasztanak nem számukra külön engedélyezett, gyakran szennyezett élelmiszert, például epret, almát vagy bogyós gyümölcsöket.

A 2023-as adatok szerint a vizsgált 1504, csecsemőknek és kisgyermekeknek szánt élelmiszer minta (ebből közel minden harmadik bio) 91,3%-ában nem volt kimutatható vegyszer-maradvány, 5,5%-ában voltak határértéken belüli szermaradványok és 3,2%-ban túllépték az MRL-t. A legyakrabban itt is réz és klorát volt a szennyező.

Az EU-s célokat végre teljesíteni is kéne

A jelentés ismét rávilágít arra, hogy

  • az európai élelmiszerek növényvédőszer- szennyezettsége továbbra is aggasztó, és a helyzet érdemben nem javul.
  • Bár a határértékek alatti minták aránya technikailag magas, ezek a határértékek gyakran elavult, nem a valós kockázatokat tükröző szabályozáson alapulnak.
  • Különösen riasztó a többféle peszticidet tartalmazó koktélhatás elterjedtsége, amelynek potenciális egészségügyi következményeit az uniós szabályozás gyakorlatilag figyelmen kívül hagyja – annak ellenére, hogy ezt már több mint két évtizede előírják a vonatkozó rendeletek.
  • Nyilvánvaló, hogy nem elég a szermaradványokat egyenként értékelni: sürgető szükség van a kombinált hatások érdemi vizsgálatára, a legveszélyesebb szerek kivezetésére és a biztonságosabb, fenntarthatóbb mezőgazdasági gyakorlatok előtérbe helyezésére.

Több mint egymilliós uniós polgár támogatta aláírásával néhány éve a Mentsük meg a méheket és a gazdákat Európai polgári kezdeményezést, amely azt követelte kimondta, hogy 2030-ra nem csupán az uniós hivatalos célokban kijelölt 50 százalékkal csökkenjen a növényvédőszerek használata az Unióban, hanem 80 százalékkal, 2035-re pedig egyenesen 100 százalékkal.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete uniós szinten szeretné elérni, hogy a fogyasztási cikkekbe ne kerülhessenek mérgező anyagok. Az egyesület vezeti a ToxFree Life for All elnevezésű nemzetközi projektet, amely az egészségkárosító anyagok kockázatait csökkentené.

Összegzés

  • Az Európában forgalmazott élelmiszerek 42%-ában mutattak ki szermaradványokat.
  • Ez a szám körülbelül egyezik az elmúlt évek átlagával, azaz nincs érdemi javulás ezen a területen.
  • Külön aggasztó, hogy egyre nő a növényvédőszer-keverékeket tartalmazó termékek aránya: az európai minták körülbelül negyedében egyszerre többféle növényvédőszer is jelen van.
  • A növényvédőszer szennyezettség megengedett határértékeit mind a mai napig úgy határozták meg, hogy nem számolnak a szerek összeadódó, esetleg egymást felerősítő hatásával.
Lazac helyett pisztráng, chia mag helyett lenmag - superfoodok helyett egyen hazait!
Kapcsolódó cikk

Lazac helyett pisztráng, chia mag helyett lenmag - superfoodok helyett egyen hazait!

EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: Tudatos Vásárlók Egyesülete
# zöldség # gyümölcs # növényvédő szer # bio

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés