Ezeket látta már?

mRNS-rákterápia: már embereken próbálják az eljárást

mRNS-rákterápia embereken kutatás

Két daganattípusesetében is bíznak az újnak számító terápia hatásosságában.

Forradalmian új, mRNS-terápiaként ismert rákkezelést alkalmaztak a nyugat-londoni Hammersmith kórházban. A vizsgálat célja a terápia biztonságosságának és hatékonyságának értékelése a melanoma, a tüdőrák és más szolid daganatok kezelésében – írja a Guardian.

Az új kezelés a hírvivő RNS-ként (vagy mRNS-ként) ismert genetikai anyagot használja, és a daganatok közös markereinek bemutatásával működik a páciens immunrendszerében. A cél az, hogy segítse felismerni és leküzdeni azokat a rákos sejteket, amelyek kifejezik ezeket a markereket.

"Az új mRNS-alapú rák immunterápiák lehetőséget kínálnak a páciens saját immunrendszerének toborzására a rák elleni küzdelemben" - mondta el Dr. David Pinato, a londoni Imperial College munkatársa, a vizsgálat brit részlegének kutatója.

Pinato elmondta, hogy ez a kutatás még korai szakaszban van, és évekbe telhet, mire a betegek számára elérhetővé válik. Az új kísérlet azonban olyan fontos alapokat teremt, amelyek segíthetnek a kevésbé mérgező és pontosabb új rákellenes terápiák kifejlesztésében.

"Nagy szükségünk van ezekre a vizsgálatokra, hogy a javunkra fordítsuk a rák elleni küzdelmet" - tette hozzá.

A közelmúltban számos rák elleni vakcina került klinikai vizsgálatba világszerte

Ezek két kategóriába sorolhatók: a személyre szabott rákellenes immunterápiák, amelyek a beteg saját genetikai anyagának a daganatából történő kivonásán alapulnak; és a terápiás rákellenes immunterápiák, mint például a Londonban most bevezetett mRNS-terápia, amelyek "kész" és egy adott ráktípusra szabottak.

Az új - Mobilize néven ismert - vizsgálat elsődleges célja annak feltárása, hogy ez a bizonyos típusú mRNS-terápia biztonságos és tolerálható-e a tüdő- vagy bőrrákban szenvedő betegek számára, és képes-e zsugorítani a daganatokat. Egyes esetekben önmagában, más esetekben pedig a meglévő rákgyógyszerrel, a pembrolizumabbal kombinálva fogják alkalmazni.

A kutatók szerint bár a kísérleti terápia még a tesztelés korai szakaszában van, reményeik szerint végül a nehezen kezelhető rákos megbetegedések új kezelési lehetőségéhez vezethet, amennyiben a megközelítés biztonságosnak és hatékonynak bizonyul.

Az Egyesült Királyságban majdnem minden második embernél diagnosztizálnak rákot élete során. A betegek kezelésére számos terápiát fejlesztettek ki, köztük kemoterápiát és immunterápiákat.

A rákos sejtek azonban ellenállóvá válhatnak a gyógyszerekkel szemben, ami megnehezíti a daganatok kezelését, ezért a tudósok szívesen keresnek új megközelítéseket a rákos megbetegedések kezelésére.

A rák sejt- és állatmodelleken végzett preklinikai vizsgálatok bizonyították, hogy az új mRNS-terápia hatással van az immunrendszerre, és a korai fázisú klinikai vizsgálatokban felajánlható a betegeknek.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Gyomorrák: gyors, agresszív és kortól függetlenül támad! Ezen múlhat, hogy észreveszi-e

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

daganat

Forrás: TheGuardian
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához