Ezeket látta már?

Jobb, ha kétszer megnézi, honnan vesz húsvéti sonkát! Több terméket visszahívtak a boltok polcairól

nébih, sonka, húsvét, visszahívás

Idén több terméket hívtak vissza, mint az előző években.

Az Agrárminisztérium élelmiszeripari és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára a közszolgálati televízióban beszélt arról, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tavaszi szezonális élelmiszer-biztonsági ellenőrzése során több büntetést szabott ki és több terméket hívott vissza, mint az előző évben.

Nobilis Márton elmondta, hogy az ellenőrzések első szakaszában összesen 1117 helyen végeztek vizsgálatot, ebből 688 helyen a kereskedelemben, főként üzletekben és piacokon. Az eredmények szerint kissé rosszabbak lettek a számok, valószínűleg a kereskedők viselkedésének köszönhetően, akik a fogyasztás visszaesése miatt kiesett nyereséget próbálják kompenzálni. A legtöbb problémát a sonkák esetében tapasztalták.

Az államtitkár arra figyelmeztetett, hogy az élelmiszeripar szereplőinek, annak ellenére, hogy nehezebb a helyzetük, továbbra is be kell tartaniuk az élelmiszer-biztonsági szabályokat annak érdekében, hogy a magyar családok asztalára minőségi élelmiszerek kerüljenek.

Az ellenőrzések száma idén nőtt az előző évekhez képest, és az eddigi eredmények alapján több büntetést szabtak ki és több terméket vontak ki a hatóságok, mint 2023-ban.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a legtöbb probléma a sonkák esetében merült fel, de más népszerű élelmiszerek, például tojás esetében csökkent a szabálytalanságok száma az idei tapasztalatok szerint.

Nobilis Márton szerint a feltárt hibák nem súlyosak, általában a kereskedők nem megfelelően tartják be a higiéniai és nyomonkövetési szabályokat, valamint elmulasztják munkavállalóik bejelentését. Ezek bár nem súlyos hibák, azért az ellenőrzés során büntetéseket szabtak ki, figyelmeztettek és bizonyos élelmiszereket visszahívtak.

Az államtitkár megjegyezte, hogy az ellenőrök arányaiban kevesebb hibát észleltek a piacokon, mint a kereskedelmi láncoknál.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Jelölések, kódok a tojáson: ezt a számsort figyelje, ha tanyasi tojást keres

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

tojások jelölése

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához