Ezeket látta már?

Nemsokára kezdődik a világjáték, letették az esküt a válogatott szervátültetett sportolók

szervátültetettek, eskü, mozgás, világjáték

Magyarországon jelenleg több mint 5200 szervátültetett él. A szervátültetett embereknél az aktív mozgás és a sport a rehabilitációjuk elengedhetetlen része.

Orvosilag bizonyított tény, hogy a beültetett szerv élettartama, a szervátültetettek életkilátása évekkel növelhető a rendszeres testmozgás segítségével. A Világjátékra utazó élsportolóink nemcsak megmutatják, hogy az egészségesekhez hasonló eredmények elérésére képesek, hanem egyben példaképei is valamennyi szervátültetettnek azt üzenve: Neked is sikerülhet!

A Magyar Szervátültetettek Szövetségének fontos küldetése, hogy a szervátültetettek szabadidős és versenysportját minden erejével a támogatások függvényében népszerűsítse, támogassa, fejlessze. Szervátültetettek XXIV. Nyári Világjátéka Az idei évben huszonnegyedik alkalommal kerül megrendezésre a szervátültetett társadalom legrangosabb eseménye, a Szervátültetettek Világjátéka Perth-ben, Ausztráliában 2023. április 14-21. között. A Világjáték jelentőségét növeli, hogy a pandémia óta ez az első világesemény, melyen sportolóink részt vesznek.

A versenyre 31 sportolóval utazik a magyar szervátültetett válogatott. 1978-ban, az angliai Porthmouthban rendezték meg az első, akkor még „Transzplantáltak Olimpiáját”. Az IOC azonban nem engedélyezte az olimpia névhasználatot, így 1986-ban, angliai székhellyel alakult meg a Szervátültetettek Világjátékának Szövetsége, vagyis a World Transplant Games Federation. A magyar csapat csekély létszámmal, először 1987-ben vett részt a VI. Szervátültetettek Világjátékán, Innsbruckban, 1999 óta pedig az élvonal állandó tagja. 1999-es, Magyarországon rendezett világjáték óta a hazai csapat a nemzetek összesített pontversenyében rendszerint az első 5 ország között végez.

"Bízunk abban, hogy a csapat kis létszáma ellenére ismét sikerül az első öt ország között végeznünk. A 19 vese-, 6 máj-, 3 csontvelő- és 3 szívátültetett sportoló 11 sportágban (asztalitenisz, atlétika, bowling, darts, kerékpár, petanque, squash, tenisz, Magyar Szervátültetettek Szövetsége- sajtóanyag tollaslabda, úszás, virtuális triatlon) indul a világversenyen, korosztályos bontásban. Ennek apropóján tartottuk meg április 1-én a Magyar Sport Házában a válogatott csapat ünnepélyes eskütételét." - olvasható a szervezet közleményében.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Az egészségünk érdekében mennyit kellene naponta sétálni? Itt a tudományos válasz!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: Magyar Szervátültetettek Szövetsége
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához