Ezeket látta már?

NNK: ebben a magyar városban lehet több a fertőzött

pécs

A covid helyzet itthon most jobb, mint néhány hete, van azonban, ahol még mindig magas a koronavírus örökítőanyagának szennyvízben mért koncentrációja.

Csökken a szennyvízben a koronavírus koncentrációja - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szerdán a honlapján.

Azt írták, hogy a korábbi hetekben tapasztalt emelkedés után a szennyvízben mért koronavírus-örökítőanyag mennyisége a második héten az országos átlagot tekintve ismét csökkent.

A vizsgált városok közül csökkenő tendencia figyelhető meg a Dél-Pesti Szennyvíztisztító Telep mintájában, Debrecenben, Egerben, Győrben, Kaposváron, Nyíregyházán, Salgótarjánban, Szegeden, Szekszárdon, Veszprémben és Zalaegerszegen, míg a többi helyszínt stagnálás jellemzi - tették hozzá.

Közölték, a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja egyedül Pécsen magas, a többi városban az "emelkedett" kategóriába sorolható.

A covid továbbra is jelen van

A szakemberek többsége szerint az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) folyamatos változásai, mutációi abba az irányba mutatnak, hogy egyre fertőzőképesebbé válhasson a kórokozó. Most úgy tűnik, hogy ez az elmélet igencsak egybevág a tapasztalattal, vagyis a napjainkban tapasztalható koronavírus-mutációkkal. Nemrégiben a koronavírus omikron alvariánsának egy olyan változata jelent meg, és indult fertőző világkörútjára, amely nagyobb mértékben képes terjedni és fertőzni, mint bármely más „elődje”. A kórokozó neve kraken vagy XBB.1.5 variáns, és könnyebben okoz Covid-19-et, mint bármelyik másik – eddig ismert – variáns.

A kraken által kiváltott Covid-19 nem súlyosabb lefolyású, mint az omikron variánsoktól már megszokott, a tünetei:

  • torokfájással,
  • orrfolyással,
  • orrdugulással,
  • köhögéssel,
  • fáradtsággal,
  • fejfájással jár a kórkép.
  • A magas láz és az influenzaszerű izomfájdalmak viszonylag ritkák.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Koronavírus: az egész testben szétterjedhet a kutatók szerint

Forrás: NNK
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához