Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: így játszik velünk az időjárás szombaton

orvosmeteorológia fronthatás ma időjárás meteorológia meteogyógyász

A Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint a soron következő hőhullám az előzőekhez hasonlóan szintén megterhelő lesz!

A melegedő időben újabb panaszok jöhetnek elő, ráadásul most is tartós tünetekkel kell számolni.

Egyre szárazabb, egyre melegebb! Mi vár ránk? A meteogyógyász® részletezi a Meteo Klinika TV-n

Szombaton további, kisebb mértékű melegedés zajlik, mely többeknél okozhat humánmeteorológiai panaszokat.

A keringési panaszok mellett a fejfájásos tünetek is előjöhetnek

Az alapvetően a magasban zajló melegedés az árnyékban mérhető hőmérsékleteken is megmutatkozik. A legtöbb helyen akár 30 fokot is mérhetünk a legmelegebb órákban, ezek ráadásul árnyékba mért értékek. A jóidő viszont okozhat kellemetlenségeket, még akkor is, ha a nyaralóknak ez kedvező lesz!

Ez az említett melegedés elég arra, hogy újabb tünetek erősödjenek fel a fokozottan érzékenyeknél, pedig nem is érkezik a térségünkbe front. Sokan tapasztalhatnak fejfájást, migrént, fokozódhatnak a gyulladásos panaszok. A reggeli erősebb lehűlés miatt pedig a mélyebb völgyekben élők körében még mindig fokozódhatnak az ízületi panaszok, egyesek végtagfájdalmakkal ébredhetnek.

A leggyakoribb tünet azonban a migrén lesz - országszerte, egész nap felléphet, és ha hajlamos rá, az ön napját is elronthatja! Készüljön rá, hogy a következő napokban ez többször is előfordulhat!

Szabadtéri tevékenység

Napos lesz az idő, ez javítja a hangulatot, a kedélyállapotot, a hőérzet pedig több fokkal a mért értékek felett alakulnak. A reggeli megfázásveszély miatt egyes, hidegre hajlamos helyeken továbbra is a réteges, jól variálható öltözetet célszerű előnyben részesíteni. Délután már a strandolóknak fognak kedvezni a feltételek.

UV-sugárzás

Az UV-sugárzás a tiszta időben általában erős, sokfelé pedig nagyon erős lesz, akár 15 perc alatt is le lehet égni. Érzékeny bőrűként legalább 30-as faktorszámú naptejet használjon még akkor is, ha nem kifejezetten napozik, hanem csak hosszabb időt tölt a szabadban. A déli órákban mindenkinek ajánlott védekezni a káros sugarak ellen.

Szombati időjárás

Szombaton többórás napsütésre számíthatunk mindenhol. A megnövekvő gomolyfelhőkből azonban több helyen kialakulhat zápor, zivatar. Gyenge marad a légmozgás, csak záporok, zivatarok környezetében lehetnek erős, olykor viharos széllökések. Hajnalban 17-22, délután 29-34 fokot mérhetünk.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Emberfeletti ultrafutás: a háromgyerekes fogorvost egy hónappal előtte még melanómával műtötték

Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához