Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: pénteken sok bajunk lesz egy hideg légörvény miatt

orvosmeteorológia időjárás front ma orvosmeteo felhő szél felhő fagy

Komoly változást hozott ez a hideg légörvény – a Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint.

Sokat romlik a humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai helyzet. Nem lesz klasszikus értelemben front, de egy hideg légörvény hatására mégis igen komoly, bizonyos tekintetben front jellegű változások terhelik a szervezetünket pénteken.

Az időjárás-érzékenyeket erősen megterheli a markáns hőmérséklet visszaesés

A jobbára felhős, borult ég és a szórványosan előforduló csapadék tovább rontja a humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai feltételeket. A megélénkülő szél önmagában is jelentős idegrendszeri terhelő tényező. A jelentősen visszaeső hőmérsékletek sok ember számára okoznak terheléseket a keringési rendszerben. Gyakoribbak lesznek a vérnyomás-ingadozások, szaporodnak a szív és légzőszervi panaszok. A görcsös jellegű fejfájások elhúzódó jelentkezésére számíthatunk. Sokan tapasztalnak erős fáradtságot, kimerültséget, fokozott figyelmetlenséget. Romlanak mentális képességeink, gyakoribbá válnak a szorongásos és pánikszerű tünetek. Az ízületi problémákkal élők kifejezetten kellemetlen napra számíthatnak. A fényhiányos időben gyengül az immunrendszerünk.

Szabadtéri programok

A péntek nem lesz a szabadtéri programok napja. A fagyveszélyes helyeken még több fokos mínuszok is várhatók és nem kedvező a borult ég és a szórványosan előforduló eső továbbá a megélénkülő légmozgás sem. Délután némileg javulhat a helyzet, esetleg némi napsütésre is számíthatunk.

Balesetveszély

A fagyveszélyes helyeken reggel téli indulásra számíthatunk, napközben pedig a szórványosan előforduló csapadék és a megélénkülő szél zavarhatja a közlekedőket. A hidegfront jellegű terhelő hatások egyes személyeknél kedvezőtlenül befolyásolhatják a vezetési képességeket.

Milyen idő lesz?

Pénteken eleinte kevés helyen süt ki a nap, a Dunántúlon ködös lesz a reggel. Napközben délnyugat felől szakadozik a felhőzet, egyre inkább gomolyossá válik, hosszabb-rövidebb időszakokra kisüt a nap. Kisebb eső, zápor az északkeleti megyék kivételével elszórtan alakulhat ki. A délkeletire forduló szél legfeljebb néhol élénkül fel. Kora reggel -5, +5 C-fokot mérhetünk, elsősorban északon, északkeleten és néhol délnyugaton fagyhat. Napközben 8 és 13 C-fok közé melegszik a levegő.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ennyi lépést kellene naponta megtenni az egészségünk érdekében

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához