Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: szerdán ilyen fordulattal ér véget a rendkívüli tavaszi idő

orvosmeteorológia időjárás front ma orvosmeteo felhő szél napsütés

Példátlanul hosszúra nyúlt az erős hőanomália – a Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint.

Több mint egy hónapon át szinte töretlenül tartott a példátlan meleghullám. A magasban zajló lehűlés fokozatosan átterjed a talajszintre is.

Véget ér a májust idéző humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai helyzet

A légkör különböző szintjein zajló humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai folyamatok eltérő következményekkel járnak.

A frontokra fokozottan érzékenyek tapasztalják a magasban folyamatosan érkező hideg légtömeg hatásait. Ugyanakkor a talajon még egy nap haladékot kapunk, és itt még marad a rendkívül magas hőmérséklet és a késő tavaszias időjárás. Viszont a folytatásban már visszatérnek a fagyok és több fokkal visszaesik a felmelegedés.

A frontérzékenyek számára fronthatás nélkül is gyakran jelentkeznek a keringési rendszert terhelő hatások, mellkasi diszkomfortok, szívdobogásérzés, feszültség, a vérnyomás ingadozása. Erősödtek a görcsös panaszok, sokan tapasztalhatnak szédülést, rosszullétet. Viszont aki teheti még feltétlenül használja ki a szerdai napot, a kedvező kültéri körülményeket. Még viszonylag tiszta a levegő, és élvezhetjük a több órás napsütés és a mozgás kedvező hatásait.

Szabadtéri programok

Bátran tervezhetünk kültéri programokat. Még mindig rendkívül magas lesz a hőmérséklet, alacsony a csapadék valószínűsége, viszont napközben sokfelé megélénkül, megerősödik az északi szél. Ez sokat ront a hőérzetünkön, míg a sok napsütés javítja. Öltözködjünk ennek megfelelően.

Balesetveszély

Jó közlekedési feltételekre számíthatunk. Reggel helyenként lehet köd és a szélvédők is lejegesedhetnek. A kitettebb helyeken számítsunk erősebb széllökésekre. Nagy veszély a vakító szembesütő nap.

Milyen idő lesz?

Szerdán napos-gomolyfelhős időre van kilátás, és helyenként ismét számítani kell záporok kialakulására, néhol az ég is megdörrenhet. Többfelé megélénkül, északkeleten meg is erősödik az északi-északkeleti szél. Reggelre többfelé képződik pára, köd. A minimumok 0 és 5, a maximumok 13 és 18 C-fok között alakulnak.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Fáj a nyaka? Ekkor kell azonnal orvoshoz fordulni!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához