Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: újabb fordulatot vesz az időjárás szerdán

orvosmeteorológia időjárás front ma orvosmeteo szél felhő eső

Kettősfronti jellege lesz a változó időjárásnak holnap.

Kettősfronti jelleggel vesz újabb fordulatot az időjárás. Direkt front nélkül is erős humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai terhelések. A Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint igen összetett hatások érik a szervezetünket.

Kettősfronti jellegű változásokkal jutunk túl a mélyponton - ismerteti a meteogyógyász

Bár direkt fronthatás nem érvényesül szerdán, a kettősfront jellegű változások mégis jelentős terhelést okoznak a szervezetünk számára.

Szerdán túljutunk az erős hőmérsékletcsökkenés mélypontján, de - különösen az erős, sőt viharos lökésekkel kísért szél miatt hűtő hatása miatt - ezt még nem fogjuk megérezni határozottan. A hidegfront utáni lehűlés és a magasban ismét beinduló meleg advekció miatt komplex hatásokat tapasztalhatnak az időjárás-érzékenyek. Előfordulhat:

  • fejfájás,
  • erősen ingadozhat a vérnyomás,
  • sok embernél bizonytalanság érzet, szédülés,
  • látásromlása jelentkezhet.

Mind a görcsös, mind a gyulladásos folyamatok erősödésére számíthatunk és sokan tapasztalhatnak erősödő szorongásos tüneteket, fokozott fáradtságot, romló alvás minőséget. Pozitív hatás viszont, hogy a por- és pollenszennyeződéstől jelentős mértékben kitisztult a levegő.

Szabadtéri programok

Ha a szél nem lenne, kissé hűvös, de kellemes tavaszi idő lenne a szabadtéri programokhoz. Viszont az élénk, helyenként viharos lökésekkel kísért szél nagyon kellemetlen lehet, és erősen csökkenti a hőérzetet. Aki bírja, érdemes kihasználni a napos órákat és a portól és pollenektől kitisztult levegőt. Ügyeljünk a megfelelő öltözködésre!

Közlekedés, balesetveszély

Szerdára jelentősen javulnak a közlekedés fizikai feltételei, de ami még zavaró lehet, az az élénk, helyenként erős lökésekkel kísért szél. Jelentősebb tényező, hogy sokan nehezen viselik a kettősfront-jellegű légköri hatásokat, ami sok ember esetében komolyan ronthatja a vezetési kompetenciákat.

Milyen idő lesz?

Szerdán eleinte naposabb idő várható, majd délután délnyugat felől erőteljesebben megnövekszik a magasszintű felhőzet. A Dunántúlon délutántól elszórtan gyenge eső, záporeső is kialakulhat. Az élénk, erős, északkeleten néhol viharos nyugati-délnyugati szélben a hajnali 1-8 fokról várhatóan 15-20 C-fokra melegszik a levegő.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Memóriazavar, depresszió: alvászavar is okozhatja

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához