Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: vasárnap a vonuló hidegfront nagyobb bajt hoz a nyakunkba

orvosmeteorológia időjárás front ma orvosmeteo zápor zivatar eső szél

Nem lesz vicces, ami vasárnap történik ezzel a szombati hidegfronttal.

Igen összetett terhelő hatásokat okoz ez a légköri helyzet a Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint. Ahelyett, hogy távozna, tartós kettősfronti következményeket okoz. Hullámzó frontzóna alakul ki a szombati hidegfrontból.

Igen erős terhelésről beszél a meteogyógyász

Fokozottan megterhelő napra számíthatnak a frontérzékenyek

A szombati kettősfront, ahelyett hogy távozna kelet felé, egy kettősfronti rendszerré alakul és még retrográd mozgást is végez. Ez azt jelenti, hogy igen komplex és térben és időben rendkívül változó terhelések érik a szervezetünket. Különösen a középső országrészben tapasztalhatjuk a visszatérően megjelenő hatásokat, amit egyre nehezebben visel a szervezetünk. Nagyon sokféle panasz jelentkezésére számíthatunk az egyéni érzékenység függvényében.

Leggyakoribbak a keringési panaszok, ingadozó vérnyomás, szívpanaszok, mellkasi diszkomfortok, légzési nehézségek jelentkezése. Sok lesz a rosszullét, a szédülés, és erősödnek a görcsös folyamatok. Sokkal figyelmetlenebbek, fáradékonyabbak lehetünk, sokan szenvednek erősödő depressziós panaszoktól. Megszaporodnak ilyenkor a szorongásos, pánik-jellegű reakciók is. Tartósan számítanunk kell ezeknek a terhelő hatásoknak az érvényesülésével.

Szabadtéri programok

Nem lesznek rosszak a kültéri programok feltételei, bár a reggeli órákban többfelé köd, késő délutántól a sokfelé várható eső, napközben pedig az élénk, helyenként erős lökésekkel kísért szél okozhat kellemetlenséget. Más a helyzet a frontérzékenyek esetében, mert a kialakuló kettősfronti hatás fogja terhelni a szervezetüket, a szeles időt is sokkal kevésbé fogják tudni elviselni. Kedvező viszont a rendkívül magas hőmérséklet és a tiszta levegő.

Balesetveszély

Néhány dolog zavarja a közlekedőket vasárnap. Reggel többfelé lehet köd, késő délutántól pedig csapadék, és a szél és többfelé megerősödik. Azonban a fő kockázat növelő tényező a kialakuló kettősfronti hatás, ami az emberek nagy százalékában befolyásolja kedvezőtlenül a vezetéshez szükséges képességeket. Még mindig hat ránk a kettősfront, ami kellemetlen tünetekkel nehezítheti meg a hét első napját.

Milyen idő lesz?

Vasárnap eleinte több helyen kisüthet a nap, napközben ismét erősen megnövekszik a felhőzet és többfelé kell számítani esőre, záporra. Nyugaton, északnyugaton és a Tiszántúlon szeles marad az idő. Sokfelé párás, ködös lesz a reggel. Hajnalban nyugaton néhol gyenge fagy nem kizárt, majd napközben 11 és 18 C-fok közé melegszik a levegő.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ezt a 4 dolgot kerülje, ha gyorsan meg akar gyógyulni

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához