Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: ilyen hidegfront vet véget a nyárias időnek kedden

orvosmeteorológia időjárás frontok fronthatás ma meteogyógyász orvosmeteo

A Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint újabb terhelés éri a frontérzékenyek szervezetét!

Nem egy tipikus október végi előrejelzés: hidegfront vet véget a nyári időnek. A tartós déli áramlás okozta melegfront jellegű tünetek után a kedden érkező hidegfront lényeges változást hoz a humánmeteorológiai helyzetben.

Az erős melegedésnek a hidegfront vet véget, de csak átmenetileg. Frontérzékenyeknek nem hiányzott!

Kedden hidegfront érkezik, de ez nem hiányzott senkinek sem

Minimális csapadékot hoz, de a humánmeteorológiai hatásai többnyire kedvezőtlenek. Az erős, helyenként viharos szél fokozottan megterhelő az idegrendszer számára, gyakoribbak a keringési panaszok, a görcsös folyamatok, nagyon sok ilyenkor a különböző típusú fejfájás és feszültség, nyugtalanság jelentkezhet. Fokozza a problémát, hogy még javában benne vagyunk a vasárnapi óraállítás okozta átállási nehézségekben. Aki a 10-15 perces átállási stratégiát követi érdemes a keddi napot ebből kihagyni.

A front okozta lehűlés ellenére még mindig erős pozitív hőanomáliára számíthatunk. A hidegfront okozta változékonyság inkább csak a panaszok számát növeli. Sokan tartózkodnak a kültéren a temetői elfoglaltságok miatt is. Számítsanak a szél és a hőmérséklet csökkenése miatti megnövekedett megfázás veszélyre, fontos az előrelátó öltözködés!

Szabadtéri programok

Rendkívül meleg de szeszélyes időjárási helyzet alakult ki. Térben és időben is nagy lesz a változékonyság. Keleten ismét számíthatunk a reggeli órákban ködre és több felhőre. A szeles idő egész nap jellemző lesz. A front miatt többfelé számíthatunk csapadékra, helyenként zivatarokra is.

Balesetveszély

Az időjárás változása nem kedvez a baleseti veszélyhelyzet alakulásának sem. A helyenként előforduló szitálás, csapadék miatt különösen a kisebb forgalmú mellékutakon számíthatunk komoly csúszás veszélyre, ami a gyalogosok számára is fontos. A viharos széllökések a menetstabilitást is befolyásolják. Az átvonuló hidegfront miatt sokan türelmetlenebbé és agresszívebbé válnak, ami a megnövekedett temetői forgalom mellett különösen kedvezőtlen.

Milyen idő lesz?

Kedden hidegfront alakítja majd időjárásunkat. Kezdetben néhol, majd északnyugat, nyugat felől egyre több helyen alakulhat ki eső, zápor, zivatar. Az élénk, erős délies szél délután északnyugatira fordul, a csúcshőmérséklet 15 és 23 C-fok között várható.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Frontok jönnek-mennek! Így ismerheti fel milyen típusú migrén gyötri

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához