Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: jön a rossz idő! Ilyen frontok lesznek pénteken

orvosmeteorológia időjárás frontok fronthatás ma meteogyógyász orvosmeteo

Az ország egy fele kapja a legtöbb terhelést, de mindenhol sok tünetre számíthatunk.

A Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint elbúcsúzhatunk a pozitív hőanomáliáktól. Hullámzó front okoz országszerte kellemetlen időjárást pénteken. Erős humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai terhelés éri a szervezetünket.

Frontérzékenyek alaposan megszenvedik a pénteket, figyelmeztet a meteogyógyász a Meteo Klinika TV-n

Ezek a frontok véget vetnek a rendkívül enyhe időjárásnak, és jóval közelebb kerülünk az ilyenkor szokásos, reggelente 4, délutánonként 11 fokos átlagértékekhez.

A nehézséget a frontérzékenyek számára az jelenti hogy mindez jelentős fronthatások formájában alakul ki. A csütörtök estétől nyugaton érezhető melegfronti hatás után pénteken országosan számíthatunk különböző fronthatásokra. Nyugaton a délelőtt folyamán kettősfronti, míg a középső országrészben hidegfronti hatás érvényesül. Délutánra pedig országosan a hidegfronti hatás alakul ki.

Nem lesz olyan hideg, de annak fogjuk érezni

A sok csapadék, az erős, sokfelé viharos szél külön is komoly humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai terhelést jelentenek a szervezetünkre. Térben és időben igen változékony panaszokra számíthatunk. A nyugaton élők szervezete kapja a legtöbb terhelést, de mindenhol sok tünetre számíthatunk. Egyénileg jelentkező panaszok most szélesebb skálán jelentkezhetnek. A szokásos tünetek mellett külön is számítsunk a gyakoribb rosszullétekre, szédülés, émelygés jelentkezhet, gyakoriak az alvásproblémák. A nagy szervezeti terhelés és a fényszegény, kellemetlen időjárás erősen fokozhatja a szorongásos, pánikszerű panaszokat.

Szabadtéri programok

Alapvetően nem kedvez az időjárás a kültéri programoknak. Sokfelé kell jellemzően kiadós csapadékra számítani, az erős szél és az elszórtan előforduló zivatarok miatti viharos széllökések is zavarják a szabadtéri programokat. Emellett ennek a hőérzetet csökkentő hatása - a viszonylag magas hőmérséklet ellenére is - kellemetlen hőérzetet teremt. Rövidebb teendők esetén keleten a reggeli, kora délelőtti órákban, nyugaton pedig késő délutántól van esélyünk kedvezőbb időjárási viszonyokra.

Balesetveszély:

Kifejezetten rosszak lesznek a közlekedési feltételek. A sok csapadék, az erős szél, a viharos idő, a romló látási viszonyok kifejezetten rontják a közlekedés fizikai feltételeit. A különböző fronthatások terhelő hatása pedig jelentősen rontja vezetési képességeinket. Most nagyon fontos a fokozott óvatosság!

Milyen idő lesz?

Pénteken nyugat felől egy újabb hidegfront hoz esőt, záporokat, helyenként zivatart. Kora reggel keleten, északkeleten süthet ki a nap, majd délután a front mögött nyugat, délnyugat felől egyre többfelé felszakadozik a felhőzet. Sokfelé erős, viharos lesz a légmozgás. Kora reggel 7-15 fok várható, reggeltől északnyugaton hűlni fog a levegő, ott 8-12, máshol 13 és 21 fok közötti csúcsértékek várhatók, a legemelegebb keleten, délkeleten lesz.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Frontok jönnek-mennek! Így ismerheti fel milyen típusú migrén gyötri

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához