Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: sok rosszat tartogat kedden az idő

orvosmeteorológia, front, alvászavar, fényszegény

A Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint a nyirkos, szürke idő nem csak mentálisan megterhelő, hanem a növekvő légszennyezettség által még több panaszt válthat ki.

Az időjárás-érzékenyeket az óraátállítás negatív hatásai mellett a fényszegény időtől is az átlagosnál jobban szenvednek, ráadásul a rossz levegő a keringési rendszernek sem használ.

Ha ön is azt veszi észre, hogy többször rosszul van, hamar kimerül, esetleg ingadozik a vérnyomása, ön is érintett lehet!

Valóban csendes gyilkos ez az időjárás, és mi is sokat tehetünk róla. Elmagyarázza mai videójában a meteogyógyász®:

Fronthatás kedden

Kedden sem jön front, ami azt jelenti, hogy marad a nyirkos, szürke, és csak foltokban napos, kellemes idő. A panaszok csak szaporodnak, az immunrendszerünk pedig gyengül.

Ugyan régóta frontmentes a humánmeteorológiai helyzet, van, ahol már több napja nem láthattunk napsütést. A szürkeség ráadásul kellemetlen nyirkossággal társul, sokunknak ilyenkor kedve sincs kimozdulni otthonról. A nyugalomba jutott levegő egyre több tünetet vált ki!

Mindennaposak az ízületi bántalmak, sokan keringési és vérnyomáspanaszokkal küzdenek, illetve a kedvetlenség és az ok nélküli fáradékonyság, a nyűgösség is sokaknál jelentkezik. Szerdától látszik némi változás, de akkor már a fejfájás erősödhet fel sokaknál átmenetileg. Mindezekkel együtt az immunrendszerünk is tartós és intenzív igénybevételnek van kitéve.

Az aluszékonyság és a lehangoltság a mindennapokban is komoly kellemetlenségeket okozhat, a tartós fényhiányt a legtöbben megszenvedjük. A fényterápia akár rövid távon önnek is megoldást nyújthat. Az óraátállítás hatásai a fokozottan érzékenyeknél továbbra is fennállhatnak.

Szabadtéri tevékenységek

A legtöbb helyen marad a borongós, lehangoló idő, ez nagyon rossz a hangulatnak. A szürke időszakokban csökken a hő- és komfortérzet, és ekkor a nagyvárosok szennyezett levegőjét is ajánlott elkerülni! Az esernyőre többnyire nem lesz szüksége, de szitálást tapasztalhat.

Légszennyezés

A légszennyezettség a nagyvárosokban magas, és az eseménytelen idő hatására várhatóan máshol is növekszik a levegő károsanyag-tartalma. Elsősorban a PM10 és a nitrogén-oxidok feldúsulására számíthatunk, lehetőleg kerülje el a nagyvárosok forgalmasabb közlekedési csomópontjait!

Ez is érdekelheti:

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: meteoklinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához