Ezeket látta már?

Pandémia körkép: Izraelben vége, USA és az olaszok rettegnek a kínai turistáktól, hazánk nem szigorít

koronavírus, pandémia, covid, kína, vírus, fertőzés, karantén

Koronavírus-pánik: az olaszok is rettegnek a kínai turistáktól, már Brüsszelnél is kopogtattak miattuk.

Csütörtökön Olaszország sürgette az EU tagállamait, hogy kövessék a példáját, és biztosítsák, hogy a kínai turistákat teszteljék, szükség esetén pedig karanténba helyezzék. Az EU járványügyi hivatala szerint „indokolatlan” lenne a Kínából érkező utazók Covid-19-re való szűrése.

Jelentések szerint egy Kínából Olaszországba tartó repülőn az utasok fele covidos volt. Mindez azután következett be, hogy Peking látványos hátraarcot hajtott végre és feladta eddigi „zéró Covid”-politikáját, aminek nyomán elszabadultak a fertőzések. Az Egyesült Államok és négy másik ország már korlátozza a kínaiak belépését.

Az Egyesült Államok kötelező koronavírus-tesztelést ír elő minden Kínából érkező utazóra

Az intézkedés január 5-én lép életbe, és minden 2 évnél idősebb beutazóra érvényes, aki Kínából érkezik, és az amerikai állampolgárokra is vonatkozik - adta hírül az MTI. Az utazóknak két napnál nem régebbi negatív koronavírus-teszttel kell rendelkezniük, és azt a repülőgépre szállás előtt kell bemutatniuk.

Az Amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ közleménye szerint a szigorítást a Kínában tapasztalt növekvő fertőzésszám miatt vezetik be, ugyanakkor arra hivatkozik, hogy kevés pontos és átlátható információ áll rendelkezésre a távol-keleti országból, az ott előforduló vírusvariánsokat is beleértve.

Ezek az adatok kritikusan fontosak a járvány terjedésének figyelemmel követése szempontjából annak érdekében, hogy mérsékelhessék az új vírusvariánsok bejutását az országba - hívta fel a figyelmet az amerikai járványügyi hivatal.

Nem hat "ránk"

Az Egyesült Államok után, Japán, Tajvan és India szintén a közelmúltban jelentették be a kötelező tesztelést a kínai állampolgárok számára, miután az ázsai országban meredeken megugrott a koronavírus-fertőzöttek száma.

Az Európai Betegségmegelőzési- és Járványvédelmi Központ (ECDC) azonban úgy véli, a növekedés várhatóan nem lesz hatással az unióra.

Az ECDC közleményében ezt azzal idokolta, hogy:

  • a Covid-fertőzés magas szintje várható Kínában, tekintettel az ország alacsony immunitására és a szabályok közelmúltbeli enyhítésére
  • az EU-ban érvényesülő magasabb immunitás azonban azt jelenti, hogy Kínában a Covid-hullám várhatóan nem lesz hatással a tagországokra.
  • a Kínában keringő vírusváltozatok már az EU-ban is terjednek
  • a Kínából behozott potenciális fertőzések „meglehetősen alacsonyak” az EU-ban már előforduló fertőzések számához képest
  • és a gazdasági térség polgárai viszonylag magas szintű védelmet nyújtó oltással rendelkeznek.

Az olaszok az aggodalmukat fejezték ki, miután a kínai hatóságok lazítottak a covid-politikájukon, úgy döntve, hogy – közel három év után – a kínai állampolgárok 2023. január 8-tól újra utazhatnak külföldre.

Az EU egészségügyi tisztviselői csütörtökön Brüsszelben tárgyaltak a válaszlépések összehangolásáról. Az ECDC hozzátette: továbbra is éberek maradnak, és szükség esetén készek lesznek a vészfék meghúzására.

Hazánkban egyelőre nem szigorítanak a beutazáson

A hvg.hu megkereste a Kormányzati Tájékoztatási Központot és a Koronavírus Központot, hogy hazánkban várható-e bármilyen, a Kínából érkezőket érintő beutazási korlátozás, tesztelés a repülőtéren, vagy hasonló intézkedés. Magyarországon a COVID-19 járvány jelenleg mérsékelten zajlik, ami köszönhető a magas átoltottságnak is - fogalmazott a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

"A Nemzeti Népegészségügyi Központ folyamatosan monitorozza az akut légúti fertőzéseket okozó vírusokat, amelyről rendszeresen tájékoztatja a lakosságot, figyelemmel kíséri az aktuális járványügyi helyzetet, és indokolt esetben javaslatot tesz a szükséges járványügyi intézkedésekre." - olvasható.

Ugyanakkor Izraelben a pandémia végéről beszélnek

Izrael influenzaszerű vírussá minősíti vissza a koronavírust. A vírussal fertőzötteknek nem kell többé elkülönülni, és a tesztelés felelőssége az IDF-től a polgári egészségügyi szolgálatokra száll át – írja a JNS.

Január 18-tól az ország egészségügyi rendszere veszi át a felelősséget a Covid-tesztek elvégzéséért az Izraeli Védelmi Erők Honi Front Parancsnoksága helyett.

Ezután, január 31-én a SARS-CoV-2-t influenzaszerű vírusként fogják kategorizálni.

A világjárvány-ellenőrző központot bezárják, és a Covid-pácienseket nem kell többé elkülöníteni.

Cyrille Cohen professzor, az izraeli egészségügyi minisztérium klinikai Covid-vakcinakísérletekkel foglalkozó tanácsadó testületének tagja az i24NEWS-nek elmondta, hogy a cél az, hogy a vírus „endémiás” stádiumba kerüljön.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához