Ezeket látta már?

Ez a 4 covidos tünet tüdőgyulladásra figyelmeztet!

koronavírus, szövődmény, tüdőgyulladás

A covid-19 egyik legsúlyosabb szövődménye a tüdőgyulladás. Melyek a tünetei?

A tüdőgyulladás meglepően gyakori betegség, évente 400-500 millió esetet diagnosztizálnak világszerte. A legtöbb ember számára a tüdőgyulladás egy bizonyos, köhögéssel, lázzal, mellkasi fájdalommal járó betegséget jelent, pedig valójában rengeteg különböző altípusát különböztethetjük meg. A legfontosabb eltérés az egyes tüdőgyulladások között, hogy pontosan mi okozza őket. Baktériumok, vírusok, sőt gombák és paraziták is okozhatnak tüdőgyulladást, és az is előfordulhat, hogy több kórokozó egyszerre van jelen a beteg szervezetében.

Rendkívül fontos pontosan meghatározni a kiváltó okot, hiszen a különböző mikrobák ellen különböző gyógyszerek a hatásosak. Egy vírusos eredetű tüdőgyulladásra nem csak felesleges, de kifejezetten káros antibiotikumot szedni! Meggyógyulni nem fogunk, a tüneteket sem csökkenti, viszont jelentősen növelheti az antibiotikum-rezisztenciát.

Koronavírus tünetei napról napra - ez a 2 nap kritikus

Egyéb csoportosítási rendszerek is léteznek például, hogy hol, milyen körülmények között kapta el valaki a tüdőgyulladást (pl. kórházi fertőzésekre visszavezethető-e a betegség), illetve, hogy a tüdőnek pontosan mely részét támadja meg a fertőzés. Atipikus tüdőgyulladásról is hallhattunk már, ez azonban nem a tünetekre, a betegség súlyosságára vagy gyógyíthatóságára utal, hanem arra, hogy milyen mikrobák okozzák.

Koronavírus és tüdőgyulladás

A koronavírus okozta fertőzés az esetek nagy részében enyhébb tünetekkel jár. A súlyos, kórházi kezelésre is szoruló betegeknél azonban gyakori szövődmény lehet a tüdőgyulladás (NCIP – novel coronavirus-infected pneumonia).

A NCIP, azaz a koronavírus okozta tüdőgyulladás tünetei más típusú tüdőgyulladásokhoz nagyon hasonlóak:

Képalkotó vizsgálatok során megállapítható, hogy mindkét tüdő érintett-e. A tüdő hörgőcskéi folyadékkal telhetnek meg.

Eddigi tapasztalatok szerint a koronavírus által okozott tüdőgyulladás azért is különösen veszélyes, mert úgy tűnik, hogy az egész tüdőt érinti, és nem csak annak bizonyos részeit, ráadásul nagy kockázatot jelentenek a másodlagos fertőzések is. Amennyiben a fertőzés elérte a tüdőt és a légzőhólyagocskákat is, az egészséges szervezet első reakciója, hogy megpróbálja elpusztítani a vírust, és megakadályozni, hogy a kórokozó reprodukálja magát.

A szervezetnek ez a védekező mechanizmusa ugyanakkor romlik azokban az esetekben, amikor:

  • a betegek 65 év felettiek
  • vagy 12 hónaposnál fiatalabbak,
  • és valamilyen egyéb krónikus egészségügyi problémában (szív- és tüdőbetegség, cukorbetegség) szenvednek.

A betegség kezelésére egyelőre még nincs meghatározott protokoll, a gyógyszeres terápia elsősorban a tünetek enyhítését célozza.

tudo koronavirus Koronavírus okozta tüdőgyulladás röntgenfelvétele (a fehér rész az érintett) Forrás: https://www.journalpulmonology.org/

A tüdőgyulladás mellett más szövődményei is lehetnek a COVID-19 fertőzésnek:

  • akut légzési distressz szindróma (ARDS)
  • szívritmus zavarok
  • sokk
  • szívelégtelenség, szívroham
  • veseelégtelenség
  • trombózis.

Nem is a koronavírusba halnak bele a betegek, hanem a citokinviharba? Olvasson tovább!

Citokinvihar kialakulása koronavírus fertőzés esetén Citokinvihar kialakulása koronavírus fertőzés esetén Forrás: egeszsegkalauz.hu
Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához