Ezeket látta már?

Nébih: snidlinges szendvicsfeltétet hívott vissza a SPAR

spar, nébih, visszahívás, szójaallergia

Nem jelölt allergén (szója) jelenléte miatt a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. visszahívta és a forgalomból is kivonta a SPAR VEGGIE snidlinges szendvicsfeltétet.

A hivatal kéri a vásárlókat, hogy a 100 grammos kiszerelésű, 2024. március 14-i minőségmegőrzési idővel rendelkező terméket ne fogyasszák el.

  • Bejelentő/Forgalmazó: SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. (Bicske)
  • Termék megnevezése: SPAR VEGGIE snidlinges szendvicsfeltét 100g
  • Beszállító: Pápai Hús Kft.
  • Minőségmegőrzési idő: 14.03.2024

Az érintett termékek a SPAR üzletbe visszavihetők, a termékek árát visszatérítik. Az üzletlánc a visszahívásról a honlapján tájékoztatta vásárlóit.

spar, nébih, visszahívás, szójaallergia SPAR VEGGIE snidlinges szendvicsfeltét 100g Forrás: shutterstock.com

A termékvisszahívás kizárólag a fenti adatokkal azonosított termékre vonatkozik.

Mi a különbség az ételallergia és az ételintolerancia között?

Az ételallergia egy bizonyos étel által kiváltott allergiás válasz. Nem azonos az ételintoleranciával, amely az étel elfogyasztása után jelentkező, nem allergiás, hanem egyéb nemkívánatos hatást jelenti. Napjainkban folyamatosan növekvő egészségügyi problémát okoznak a különféle ételek fogyasztásával összefüggésbe hozott kellemetlen tünetek, ám a valódi ételallergia előfordulása gyermekkorban 4-8 %, felnőttkorban 1-2 %.

Ez a szójaallergia

A szójaallergia gyakori ételallergia, ami gyakran életveszélyes anafilaxiás reakciót is kiválthat. Kevésbé erős allergiás reakció esetén bőrviszketés, csalánkiütés, bőrvörösség jelentkezik a szója tartalmú étel/ital fogyasztása után néhány perccel vagy akár napokkal később.

Szójaallergia és keresztallergia

A szójafehérje kiválthat közvetlen reakciót, primer reakció, illetve keresztallergiás reakciót is. Keresztallergiáról akkor beszélünk, ha egy adott anyagra allergiás betegnél egy kémiai szerkezetében hasonló, másik allergén is allergiás tüneteket vált ki. Így például

  • akik a szójára allergiásak, allergiásak lehetnek egyéb hüvelyesekre. Különösen a babra és a földimogyoróra, de az almára, a körtére, a cseresznyére, a sárgabarackra, a bokormogyoróra, a sárgarépára, az eperre, a petrezselyemre, a spárgára vagy a zellerre is.
  • A nyírfa-, az éger-, a gyertyán- és a fehér tölgy pollenjére allergiások is tapasztalhatnak allergiás tüneteket a szója fogyasztása során.

Ezek a szójaallergia bőrtünetei

  • bőrkiütés,
  • csalánkiütés,
  • viszketés,
  • duzzanat
  • a bőr pirosodása

Az allergiás reakciók a bőrön jelentkezhetnek, és a bőrön keresztül is terjedhetnek, például az anafilaxiás reakciók esetén. A bőrkiütés leggyakrabban a kézen, az arcon, a nyakon és a végtagokon jelentkezik.

Egy másik bőrtünet lehet az atópiás dermatitis ami egy krónikus, gyulladásos bőrbetegség, amely viszketést, bőrpírt, hámlást és duzzanatot okoz. A szójaallergia esetén ez a bőrbetegség akkor jelentkezik, ha a szójával érintkezik a bőr.

A bőrkiütés és a viszketés súlyos esetben anafilaxiás reakciót is okozhat, ami életveszélyes állapotot jelenthet. Ha ilyen tüneteket tapasztal, azonnal forduljon orvoshoz.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

allergia

Forrás: Nébih
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához