Ezeket látta már?

Ez az új orvosi robot a tobzoskák mintájára készült

tobzoska, robot, műtét, egészségügy

Összegömbölyödve tud mozogni az emberi testben, így olyan helyeken tud vérzést elállítani, vagy gyógyszert adagolni, ahová eddig csak nehezen vagy egyáltalán nem tudtak eljutni az orvosok.

A német Max Planck Intézet kutatóinak egyik legújabb fejlesztését a tobzoskák ihlették. A tobzoska az egyetlen emlős, amelynek testét teljesen kemény pikkelyek borítják, és ha veszélyt észlel, összegömbölyödik - ez inspirálta a tudósokat is a robot megalkotására. Kifejlesztettek egy 2 centiméternél is rövidebb, puha falú robotot, ami összegömbölyödve még képes eljutni még az egészen kicsi helyekre is az emberi szervezetben. A robot 2 rétegből áll: az egyik réteg kemény fém, a másik puha és rugalmas polimer.

Mágneses mezővel mozgatják az emberi testen belül, szükség esetén hőt is ki tud bocsájtani, aminek a vérzések elállításában van nagy szerepe, de a daganatos szövetek eltávolításában is segíthet.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Szűrővizsgálat nőknek: ez a 9 női szűrővizsgálat a legfontosabb!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#szűrővizsgálat

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához