1. Megkaphatom-e „xy” alapbetegségekkel az „xy” védőoltást?

koronavírus, vakcinák, hatékonysága, pfizer, Moderna,  Szputnyik V, AstraZeneca, Sinopharm

Minden vakcina esetén rendelkezésre áll egy ún. alkalmazási előírás, ami alapján az oltóanyag kiválasztása történik.

Minden behívottnál (ideális esetben) ezeket a háziorvos átnézni, továbbá az oltóponton is beszél majd önökkel a beadás előtt egy orvos, aki rákérdez ezekre a betegségekre, ezek után adják be az oltást.

Ezek az előírások bárki számára elérhetők, elegendő rákeresni az „XY alkalmazási előírás” kulcsszavakra. Fontos kiemelni, hogy jelen pillanatban minden olyan állapotot ellenjavallatnak veszünk, amelyek esetében nem vagyunk abban teljesen biztosak, hogy a vakcina maximális biztonsággal beadható. Természetesen, ahogy gyűlnek a további adatok, zajlanak a kutatások, az előírások folyamatosan frissülnek, egyre kevesebb ellenjavallata lesz az adott vakcináknak. Pl. a Pfizer eddig sem volt veszélyes a terhesekre, de csak márciusra gyűlt össze annyi adat, ami alapján biztossá vált, hogy kismamák számára is biztonságosan javasolható a védőoltás. Magam részéről azt gondolom egyébként, hogy a legvégén nem nagyon fog maradni ellenjavallat, egyik vakcina esetében sem.

FRISSÍTÉS (05.16.): mivel még mindig napi szinten rengeteg kérdést kapunk a témával kapcsolatban, írnánk pár gondolatot a témáról. Először is, nyugati vakcina BÁRMELY BETEGSÉG ESETÉN ADHATÓ, AKTUÁLIS STÁTUSZTÓL FÜGGETLENÜL, kivételt képezhet ezalól, ha az illető igazoltan allergiás a vakcina valamely összetevőjére, vagy ha esetleg aktív, erősebb gyulladás zajlik a szervezetében (az enyhe körömágygyulladás például nem kizáró ok, de egy súlyos, lázzal járó ízületi gyulladás például már igen), ide tartozik a szisztémás autoimmun betegségek aktív fázisa is: ilyen betegség például a:

  • reumatoid arthritis,
  • SLE,
  • Sjögren,
  • sclerosis multiplex,
  • Crohn,
  • colitis ulcerosa.

Ehhez kapcsolódóan kiemelnénk, hogy a Hashimoto NEM TARTOZIK IDE, eme betegségben bármikor adhatóak a nyugati vakcinák. Utóbbi 2 kérdésben, ha bizonytalanok, kérjük, kezelő/háziorvosukkal konzultáljanak!

Keleti vakcina akkor adható, ha

az adott krónikus betegségük megfelelően kezelve, egyensúlyban van!!! Jól beállított vérnyomás, ritmuszavar, cukorbetegség, endokrin/autoimmun betegség stb sem kizáró ok, amennyiben megfelelő kezelés alatt áll. Ha bizonytalanok, hogy a betegségük aktuális státusza megfelel-e ezen kritériumoknak, kérjük, házi/kezelőorvosukkal konzultáljanak!

A Pfizer alkalmazási előirata:

https://www.ema.europa.eu/en/documents/productinformation/comirnaty-epar-product-information_hu.pdf

A Moderna alkalmazási előirata:

https://www.ema.europa.eu/en/documents/product-information/covid-19- vaccine-moderna-epar-product-information_hu.pdf

Az AstraZeneca alkalmazási előirata:

https://www.ema.europa.eu/en/documents/product-information/vaxzevriapreviously-covid-19-vaccine-astrazeneca-epar-product-information_hu.pdf

A Janssen alkalmazási előirata:

https://www.ema.europa.eu/en/documents/product-information/covid-19- vaccine-janssen-epar-product-information_hu.pdf

A Szputnyik V alkalmazási előirata:

https://www.ogyei.gov.hu/dynamic/sputnyik_v_vakcina_magyar_nyelvu_alkalmazasi_e loiras_taj_szakembereknek_0320.pdf Sinopharm: https://www.ogyei.gov.hu/dynamic/sinopharm_vakcina_taj_szakembereknek.pdf

Forrás: Vakcinainfó - Az orvos válaszol