30. Különféle megmagyarázhatatlan tüneteim lettek az oltás után, mit tegyek?

koronavírus, covid, oltás, vakcina, mellékhatás, bejelentése

Megszámlálhatatlan kérdés érkezik az oltás után érkező különféle aggódó panaszokkal, melyek döntő többségére sajnos nem tudunk választ adni.

Először is: a magyar lakosság immár lassan 50%-a (05.20.-i állás szerint) be van oltva. Bizton állíthatjuk, hogy a betegségekre hajlamosabb, vagy azokkal már eleve rendelkező 50%-a, ráadásul valószínűleg épp azok, akik törődnek annyira az egészségükkel, hogy tünetek esetén rögvest orvoshoz forduljanak. Következésképp, az orvoshoz fordulók/kórházba kerülők jelentős hányada be van oltva, aminek következtében érthető módon azonnal azzal a kérdéssel nyitnak a kezelőorvos felé, hogy „ez biztosan az oltás miatt van ugye?”.

Erről a problémáról korábban már írtunk: betegségek eddig is léteztek, nem a december végén indult Covid elleni oltási kampány óta épültek fel a kórházak, mintha eddig nem lett volna rájuk szükség. Ahhoz, hogy az esetleges, hosszabb távú tünetekre magyarázatot kapjunk, különféle vizsgálatokra van szükség, amihez személyes orvosi vizsgálat szükséges, ezekre sajnos online nem tudunk választ adni.

További sajnálatos jelenségnek tartjuk (amit a statisztikai jelentések is alátámasztanak), hogy tavaly március óta jelentősen megnőtt a Magyarországon egyébként is kiemelkedő létszámú, szorongásos betegségekkel küzdők száma, azt gondolom ez az utóbbi egy-másfél év szörnyűségeire visszatekintve egyáltalán nem is csoda.

Számtalan olyan panaszról olvasunk, ami tipikusan utalhat szorongásos reakcióra, mint például:

  • pánik,
  • fulladásérzés,
  • heves szívdobogás,
  • vérnyomásemelkedés,
  • fejfájás,
  • furcsa, megmagyarázhatatlan érzészavarok,
  • fájdalmak.

Ezek a tünetek természetesen szervi eredetű gondra is utalhatnak, de ezeket CSAK személyesen történő orvosi vizsgálat alapján lehet eldönteni. Megeshet az is, hogy teljesen más betegség áll a háttérben, ami épp az oltás után jelentkezett, talán épp az akörüli szorongás hatására manifesztálódott egy olyan kórkép, ami lappangva bár, de eddig is jelen volt.

Covid-oltás utáni mellékhatások: itt jelentheti be, ha tünetei vannak - kattintson!

Mindazonáltal, mi egy számítógép/okostelefon mögül nem szeretnénk vakon diagnosztizálni, nem tartjuk magunkat olyan orvosoknak, akik komolyabb testi panaszokra is képesek lenézően legyinteni, kivizsgálás nélkül pániknak titulálni a problémát, így kérjük keresse fel kezelő/háziorvosát, vizsgálják ki a tünetei pontos hátterét.

Ha esetleg mégis bizonyítást nyer, hogy panaszait a vakcina okozta, kérjük tegyenek arról hivatalosan is jelentést, az alábbi linken, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügy Intézet felé, hogy ők is tudjanak a mellékhatásról.

Forrás: Vakcinainfó - Az orvos válaszol