Ezeket látta már?

Honnan lehet tudni áttétes ráknál, hogy hol az elsődleges daganat? Az orvos válaszol

áttétes rák hasnyálmirigyrák elsődleges daganat orvos válaszol

Tisztelt Orvosok! Édesanyámnak hónapok óta fáj a kulcscsontja és ödémás. Biopszia történt és sajnos a kulccsontnál metasztatikus adenocarcinomát diagnosztizáltak a szövettan során.

Primer daganatként gyomor-bélrendszer daganatára gyanakszik a patológus a lelet szerint és sajnos a hasnyálmirigyrákot vélelmezi. Tudnának segíteni, hogy megértsem, a szövettanra küldött kulcscsonti mintából hogyan lehet arra következtetni, hogy az elsődleges daganat a gyomor-bélrendszerben van? Ugyanazok a sejtek jelennek meg a csontban, amik pl. a hasnyálmirigyet alkotják?

Üdv! Egyfelől úgy, hogy effektíve gyomor-bél mirigyhámra emlékeztető, atípusos, elburjánzott sejteket látnak, melyek degradálják az ilyenkor normális esetben észlelhető csontszövetet. Magyarán tehát direkt módon látják az ide vándorolt daganatsejteket.

Másfelől pedig különféle immunpatológiai módszerekkel lehetőség van a sejtek felszíni jellemzőinek vizsgálata alapján megtippelni, hogy mi lehetett az alapszövet.

Sajnos minél előrehaladottabb az atípia (=amikor nem hasonlítanak a daganatsejtek a kiindulási sejtekre), annál nehezebb ezt meghatározni, és egyben annál előrehaladottabb folyamatot jelez...

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZTŐ CIKK>

Daganatos beteg mehet-e termálfürdőbe? Az orvos válaszol

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

orvos válaszol

Forrás: Vakcinainfó - Az orvos válaszol
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához