Ezeket látta már?

Karsai Dániel: hogyan kell (jól) meghalni? Az orvos válaszol

Karsai Dániel eutanáziakegyes halál ALS moto-neuron betegség

Kedves orvosok! Mélyen tisztelem Önöket. Dr. Karsai Dániel kapcsán kérdeznék.

Jogász kolléga személyesen nem ismerem sajnos de áterzem amin most keresztül megy. Nem vagyok sajnos az autista fiam miatt gyakorló jogász csak alkalmazott cégjogász, de kíváncsi vagyok a témával kapcsolatban a véleményükre. Nagyra becsülöm Önöket egytől egyig de ez egy igen kényes téma pláne Magyarországon.

Kedves kérdező! Nem szeretnék részletesen ezen poszt keretében arról írni, hogy mi az én személyes véleményem a témában, hisz az eutanázia orvosi, jogi, etikai, filózfiai, vallási és egyéb kérdéseket is érint, melyek kifejtéséhez egy könyv terjedelme is kevés lenne.

Sajnálatos, hogy egy ember, egy család személyes tragédiája adja az apropót, hogy ez a téma jelenleg bekerült a közbeszédbe Magyarországon. Azonban nagyon fontos és jó dolognak tartom, hogy reflektorfénybe került a kérdés és a lakosság is tud tájékozódni, megvitatni a gondolatokat és aztán saját véleményt formálni az életvégi kérdésekről.

Eddigi munkám során azt tapasztaltam, hogy a hazai társadalom sajnos semmilyen információval nem rendelkezik a témában és csak a saját vagy hozzátartozói súlyos betegsége kapcsán lepődik meg, hogy a magyar törvényi háttér mennyire rigorózus.

Fontos elkülöníteni az aktív és a passzív eutanáziát egymástól. Passzív eutanáziának nevezzük, ha egy beteg elutasítja az életmentő beavatkozásokat, míg aktív eutanázia az, amikor egy gyógyíthatatlan beteget kérésére célzott gyógyszerekkel átsegítjük a halálba.

Jelenleg hazánkban az aktív eutanázia tiltott

A passzív eutanáziára ad lehetőséget a törvényi háttér, azonban olyan szigorú feltételek mellett (tiszta tudattal, tanúk előtt, közokiratban, orvosi bizottsági vélemény birtokában, olyan betegség esetén, ami kezelés mellett is rövid időn belül halálhoz vezetne...), hogy gyakorlatilag lehetetlen a kivitelezése. Sok éves intenzív osztályos és mentőszolgálatos munkám során egyetlen beteggel se találkoztam, akinek érvényes jogi dokumentumai lettek volna a passzív eutanáziához, vagy bármilyen életmentő bavatkozás visszautasításához. Pedig nagyon sok súlyos, életveszélyes állapotú vagy végstádiumú beteget láttam el és sok esetben az intenzív osztályos ágy mellett derült csak ki a beteg vagy a hozzátartozók számára, hogy nem lehet csak úgy azt mondani, hogy ne élesszük újra, vagy ne kerüljön lélegeztetőgépre, vagy ne kapjon életmentő vérátömlesztést.

Nagyon jó dolognak tartom, hogy az emberek tudatáig eljutott a kérdéskör és talán a lakosság tisztába kerül a jogi szabályozással valamint elindul egy olyan folyamat, hogy a magyar társadalom moráljának, világnézetének megfelelően szabályozzák az önrendelkezéshez való jogot.

Egy sorstragédia háttere: méltósággal szeretne meghalni Karsai Dániel

Karsai Facebook-posztjában maga írt arról, hogy tavaly augusztusban ALS-t diagnosztizáltak nála, mely egy úgynevezett moto-neuron betegség. Ebben szenvedett Stephen Hawking világhírű fizikus is, lényege, hogy az izmokat mozgató idegsejtek elsorvadnak, ami teljes bénuláshoz vezet.

„POSZT MORTEM – Hogyan kell (jól) meghalni? Dr. Karsai Dániel András vagyok, 46 éves, ügyvéd, alkotmányjogász. Valamint halálos beteg ... Kétszeres országos kéktúra teljesítő vagyok. Most a taxitól eljönni az irodám bejáratáig egy komoly kirándulás. Ez van.” - írta közösségi oldalán a jogász.

Abetegség azzal jár, hogy az izmokat mozgató idegsejtek elhalnak, így az izmok elsorvadnak, s a végén pedig leáll a légzés, ám a tudatot nem érinti - Karsai Dániel méltatlannak tartja, hogy teljesen tiszta fejjel nézze végig, ahogy leépül a teste és cselekvőképtelen lesz.

Azért fordult a nyilvánossághoz, mert ma Magyarországon a hozzá hasonló emberek nem dönthetnek életük méltó befejezéséről. Európa több országában engedélyezett az eutanázia, a magyar jogszabályok alapján azonban ha valaki itthonról segítene neki ebben részt venni, az bűncselekményt követne el. Ezért fordult a Strasbourgi Emberi Jogi Bírósághoz. A strasbourgi bíróság november 28-ára tűzte ki a nyilvános tárgyalás időpontját.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mitől ugorhatnak meg a májenzim értékek? Az orvos elmondja

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

orvos válaszol

Forrás: Vakcinainfó - Az orvos válaszol
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához