Ezeket látta már?

Nem bírjuk ép ésszel: ennyit (se) eszik a gyerek, mit tegyünk? Az orvos válaszol

gyerek, evés, étkezés, táplálkozás

Kedves orvosok! Van egy 3 éves kisfiam, betegsége nincs, gyógyszert nem szed, de van egy óriási gondom vele.

A problémám, hogy szinte alig eszik. Tudom, hogy nem egyedi, és "majd elmúlik", de amiket mostanában művel, már ép ésszel nehezen kibírható.

  • Édesanyámtól azt kapom, hogy : "kislányom ez nem normális dolog, hogy ennyire nem eszik, valami baja lesz".
  • A fejemtől : "azért van ez, mert ráhagyod".
  • A gyerekorvostól, hogy "hát igen, megtömni azért nem lehet"

Főtt ételt nagyon ritkán eszik. Az is kimerül kb a bolognaiban és a húslevesben. Utóbbi csak csigatèsztával. Meg üresen rizs, vagy tészta esetleg. (Havonta1x-2x talán). Puszta kifli, kenyér néha...

Zöldség, gyümölcs egyáltalán. Hús, csak amit a bolognaiban eszik. Kakaót szereti, azt reggel este iszik egy bögrèvel. Próbáltam csökkenteni, vagy elhagyni, de úgy vagyok vele, hogy legalább annyi van a gyomrában. A C-vitamint, D-vitamint is abba rejtem el, hiszen máshogy vitamint sem tudok neki adni, ételekkel meg szinte semmit nem visz be a szervezetébe.

Az, hogy keveset eszik, születése óta fennáll. Én mindig keveselltem. 2 éves koráig szopizott. Tavaly volt vérvetelen, minden rendben volt.

Kérdésem:

  1. Engedjem el a dolgot, és hagyjam rá,ha csak egész nap mondjuk egy negyed kiflit eszik,vagy egy kakaós csigát,akkor annyit? Tényleg nem lesz baja ettől a nem évestől?
  2. Vitaminokat pótolják neki valahogy,valamilyen formában? Az csak a csepp formájú vitaminok jöhetnek szóba,amit a kakaóba bele tudok rejteni. Egyébként máshogy nem eszi meg azt sem .

15 kiló jelenleg, hogy hány centi magas, azt pontosan nem tudom - 95 cm körül. Volt olyan év, hogy 14,5 kilogrammon stagnált, nem hízott egy dekat sem .

Jó kedélyű, nem beteges, vidám, jól alvó kisfiú. Köszönöm szépen, ha segítenek, vagy mondanak egy-két biztató szót ezzel kapcsolatban.

Kedves kérdező! Egy teljesen normál fejlődésű gyerek normál laborral és normál működéssel valószínűleg éppen megeszi azt a kaját, amire szüksége van, sem kalóriaból nem kell ennél többet bele erőltetni (a napi 2 bögre kakaó gyakorlatilag fedezi a szükséglete legalább felét!), sem más tápanyagból és vitaminból nincs hiánya a labor szerint - amennyi fehérjét bevisz a 2 bögre kakaóval, nem is csoda, hogy nem kíván húst... 2 lehetőség van.

  1. Vagy örül, hogy a gyerek fejlődése rendben van és békén hagyja ezzel.
  2. Vagy mégiscsak elveszi tőle azt a kakaót, ami jelenleg kitölti a gyomrát, és megpróbálja változatosabban etetni.

Amikor bekerül az oviba, majd enni fog, mert nem kap "jajcsakegykicsilegyenbenned" nasikát. Nem kell az egyébként a korának megfelelően fejlett gyerekek túletetésével próbálkozni.

A kulcsmondatokhoz, úgy mint "én mindig keveselltem", a legtöbb"rosszul evő gyerek" : az ilyen gyermekekkel kisebb baj van, mint a szülők elvárásával.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ihat-e a gyerek kávét, ha szereti? Vakcinainfó - Az orvos válaszol

Forrás: Vakcinainfó - Az orvos válaszol