Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: emiatt fájhat ma a feje

orvosmeteorológia, meteorológia, időjárás, frontok, fronthatás, időjárás-érzékenység, migrén, fejfájás

Szerdán reggel elhagyja térségünket az éjszakai csapadékzóna, mögötte egyre többfelé kisüt a nap. Az összetett légköri helyzetben nem lesz nehéz valamilyen panaszt tapasztalni!

Ma eleinte fülledt lesz a levegő, de közben fokozatosan emelkedik a hőmérséklet. Délután most is kellemesen melegre van kilátás!

Amire számíthatunk:

Szerdán nem érkezik front, tovább melegszik az idő. A nap első felében főleg keleten nagyobb lehet a fülledtség is, de délutánra ott is csökken ennek mértéke. A hőmérséklet megközelíti a 30 C-fokot, napon pedig még ennél is magsabb lehet az érzett hőmérséklet.

A migrénesek helyzete továbbra sem javul, illetve a keringési panaszokkal küzdők is tartós tüneteket tapasztalhatnak. Az alvászavarok megjelenésével is számolni kell, illetve egyre erősebbek lehetnek a koncentrálási problémák. Emiatt a balesetveszély is fokozódik - - figyelmeztet a Meteo Klinika.

Fronthelyzet ma

2022.06.01. SZERDA

éjjelnincs front
délelőttnincs front
délutánnincs front
estenincs front

Hajnalban még helyenként kifejezetten hűvös van, de délutánra a legtöbb helyen 25 C-fok fölé melegszik a levegő! Szerdán délelőtt napos időre készülhetünk, csapadék nem alakul ki. Délután a változó felhőzet mellett több órára kisüt a nap. A déli szél mérsékelt lesz. Kora délután 24, 29 C-fok várható.

A hajnali és a délelőtti órákban főleg keleten lesz fülledt, párás a levegő, ezért, ha arrafelé él, akár légszomjat, nehézlégzést is tapasztalhat, illetve görcsös jellegű fejfájás is felléphet ebben az esetben. A fejfájás másutt is jellemző lehet, de inkább migrénes jellegű panaszokra kell készülni. A migrénhajlam fokozódásával párhuzamosan emésztési problémák is felléphetnek, itt most elsősorban puffadásra kell gondolni. Érdemes kerülni az ilyen jellegű ételeket, és a nagy étkezések helyett inkább naponta többször, de kis adagokat fogyasztani.

A keringési problémák egész nap fennállhatnak, illetve a következő napokban tartóssá válhatnak az ország minden részében. A melegedés mellett változékonyság is jellemző lesz, ez pedig egyáltalán nem hat pihentetőleg a szervezetre. Nem csak a kifejezetten frontérzékenyek, hanem mások is küzdhetnek ismétlődő tünetekkel.

Szabadtéri tevékenységek

A kinti programokra kiváló alkalom nyílik, de a meleg és a viszonylag párás idő miatt fokozódik az izzadás. Ha műszálas, rosszul szellőző ruhát választ, akkor a bőr nem tud levegőzni, ez pedig akár rosszulléthez, szédüléshez is vezethet.

UV-sugárzás

Az UV-sugárzás értéke térben is időben is ingadozni fog, de ahol hosszabb napos időszakok várhatóak, ott a déli órákban mindenképpen javasolt a védekezés a káros sugarak ellen. A sugárzás mértéke egyes körzetekben meghaladja a nagyon erős fokozatot, használjon legalább 40-es, érzékeny bőr esetén 50-es faktorszámú naptejet a leégés elkerülése érdekében!

Pollenhelyzet

Az allergiások sajnos nem számíthatnak könnyű időszakra, a meleg, nyárias időben továbbra is intenzíven szórja pollenjét a pázsitfű. A szabadtéri tevékenységek alatt az érzékenyek messze kerüljék el a réteket, mezőket, a kirándulásokat pedig inkább a hegyek térségébe tervezzék. Próbálja megakadályozni a virágpor bejutását a lakásba, délután egyáltalán ne szellőztessen, és használjon vastagabb függönyöket a nyílászárók előtt!

Légszennyezettség

A levegőminőség jó.

Balesetveszély

A közlekedésben fokozott figyelem szükséges, jelentősen tompulnak a reflexek, megnyúlik a reakcióidő!

További hasznos cikkek frontérzékenyeknek:

Figyelem! Rovatunkban a jelen időjárási helyzetben jelentkező leggyakoribb általános tüneteket ismertetjük. Az időjárás-érzékenység egyéni szervezeti adottság, az Ön tünetei ettől lényegesen eltérhetnek. Ezért nem alkalmas diagnózis felállítására.

Forrás: EgészségKalauz/Meteoklinika