Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: keringési panaszok, fejfájás érkezik a meleghez

orvosmeteorológia, meteorológia, frontok, fronthatás, frontérzékenység, időjárás-érzékenység, fejfájás, migrén

Pénteken még nem ér minket markáns hatás, de a melegedés sokaknak okozhat tünetet, és a helyzet napról napra romlani fog.

Helyenként kifejezetten hűvös lesz a hajnal, ezeken a területeken a kopásos jellegű ízületi bántalmakkal élőknek felerősödhetnek a tüneteik. Reggel érdemes könnyedén, tehermentesen átmozgatni a sajgó testrészeket.

Fronthelyzet ma

2022.06.24. PÉNTEK

délelőttnincs front
délutánnincs front

Pénteken nem érvényesül markáns fronthatás térségünkben. Az ilyenkor szokásosnak megfelelő hőmérsékletű idő lesz, de reggel kicsit hűvösen indul majd a nap, nagy lesz tehát a napi hőingás. A vérnyomás- és keringési panaszok fokozódhatnak kissé, ezért amennyiben érintett, akkor délelőtt lehetőleg próbálja kerülni a nagyobb megerőltetéseket. Délutánra várhatóan jelentősen javul majd a helyzet.

Ilyen időjárás várható pénteken

Sok napsütés, többfelé kánikula várható, legfeljebb a Dunántúlon lehet elvétve egy-egy zápor. Megélénkül a délkeleti szél. A hajnali 15 C-fok után országszerte 30 C-fok köré emelkedik a hőmérséklet, keleten lesz a legmelegebb.

Fejfájás ellen gyógynövényekkel - ezek a legjobbak Szabó Gyuri bácsi ajánlásával

Fronthatások

Ha a melegfrontra fokozottan érzékenyek körébe tartozik, akkor akár kisebb migrént, fejfájást is tapasztalhat. Most a szokásosnál nagyobb hangsúlyt kell fektetni az élénkítésre, azonban kerülje a kávé és a csokoládé fogyasztását. Emellett akár alvászavar, napközbeni fáradékonyság és koncentrálási problémák is ronthatják a fizikai és a szellemi munkavégző-képeségét is. Sokat süt majd a nap, ez pedig sok esetben ellensúlyozhatja a panaszokat - írja a Meteo Klinika.

Szabadtéri tevékenységek

Hűvösen indul a nap, különösen a mélyebb völgyekben növekszik a megfázásveszély, de délután már melegebb lesz. A keleti tájakon ajánlott kerülni a tűző napot, ott ugyanis a kánikulában a napszúrás veszélye mellett a hőguta kockázata is fennáll. A strandoláshoz kedvező alkalom nyílik.

UV-sugárzás

Az UV-sugárzás általában nagyon erős lesz, akár 15 perc alatt is le lehet égni. Érzékeny bőrűként legalább 50-es faktorszámú naptejet használjon még akkor is, ha nem kifejezetten napozik, hanem csak hosszabb időt tölt a szabadban.

Pollenhelyzet

A pollenterhelés a következő napokban növekszik. A pázsitfűfélék és a csalán mellett más az útifű virágpora is egyre intenzívebb tüneteket okozhat.

Légszennyezettség

A levegőminőség megfelelő, de kissé romlik.

Balesetveszély

A közlekedés során veszélyes időjárási jelenség általában nem várható, azonban a napsütés időnként zavaró lehet, ezért célszerű egy napszemüveget bekészíteni a vezetéshez. A jó időt sok biciklis használja ki, számítani lehet arra, hogy megnövekszik a számuk az utakon, fokozott körültekintés javasolt!

További hasznos cikkek frontérzékenyeknek:

Figyelem! Rovatunkban a jelen időjárási helyzetben jelentkező leggyakoribb általános tüneteket ismertetjük. Az időjárás-érzékenység egyéni szervezeti adottság, az Ön tünetei ettől lényegesen eltérhetnek. Ezért nem alkalmas diagnózis felállítására.

Forrás: EgészségKalauz/Meteoklinika