Ezeket látta már?

Tényleg halálos lehet az ágyipoloska-fertőzés? Ezt feltétlen tudnia kell az élősködőről!

agyipoloskak

A következő tényekkel még azoknak is érdemes tisztában lenni, akik eddig még nem találkoztak az ágyi poloskákkal.

Az ágyi poloskákkal kapcsolatban még mindig sok tévhit él a köztudatban, ez pedig megnehezítheti az ellenük való védekezést, az esetleges fertőzöttség kezelését.

"Az ágyi poloska csak koszos helyen telepszik meg"

Nem egy olyan esetről lehet tudni, hogy luxusszállodákban szaporodtak el az ágyi poloskák, pedig ezekre igazán nem lehet jellemző, hogy nem ügyelnek a tisztaságra! Az igaz, hogy gyakoribbak az ágyi poloskák elhanyagolt környezetben, vagy olyan helyen, ahol sok limlomot halmoznak fel, de ennek oka elsősorban az, hogy könnyebben el tudnak bújni és nehezebb őket kiirtani.

"Az ágyi poloskák csak éjjel támadnak"

Az ágyi poloska alapvetően éjjeli állat, valószínűbb, hogy éjjel csípi meg az embert (vagyis táplálkozik belőle), méghozzá azért, mert nagyon gyakran a matracokban, ágyneműben telepszenek meg, és az emberek testhője vonzza őket. Ugyanakkor nappal is készek csípni, ha biztonságban érzik magukat, ha kellően éhesek, és az áldozatuk is kellően nyugalomban van. Nappal is veszélyeztethetik például a mozgásképtelen betegeket, a kisbabákat, vagy éppen azokat, akik éjszaka dolgoznak, nappal pihennek. Éppen ezért, a fény sem ijeszti el őket, vagyis nem véd meg a csípéstől az, ha éjjelre is égve hagyunk egy kislámpát.

"Az ágyi poloska csak az ágyunkban telepszik meg"

Az apró élősködők elnevezése félrevezető lehet! Az igaz, hogy az ágyi poloskák nagyon gyakran a matracban vagy az ágynemű között érzik jól magukat (hiszen itt még a táplálékukhoz, vagyis az emberekhez is elég közel lehetnek), de szinte bármilyen textíliában elszaporodhatnak. Találhatunk ágyi poloskát a függönyökben és a szőnyegekben, kanapékban, ritkán használt ruhadarabok, bőröndök között, sőt még a háziállataink fekhelyén is. Azt sem szabad elfelejteni, hogy járművek textilborítású üléseiben is megbújhatnak, így előfordulhat az is, hogy vonatról, repülőgépről cipeljük haza őket kellemetlen szuvenírként.

"Az ágyi poloska csípése szörnyű betegségeket terjeszt"

Azt jól tudjuk, hogy a szúnyogok, illetve kullancsok csípésével olyan mikrobák kerülhetnek a szervezetünkbe, melyek súlyos, akár halálos betegségeket okozhatnak. Ezek közé tartozik például a malária, a nyugat-nílusi láz vagy a Lyme-kór. Jelen tudásunk szerint azonban nincs olyan kórokozó, melyet az ágyi poloskák csípése terjesztene. Ez persze nem jelenti azt, hogy az ágyi poloska csípése ne lenne kellemetlen, és persze az is előfordulhat, hogy valakinél allergiás reakciót váltanak ki a csípések, melyek erős viszketéssel, a bőr kipirosodásával, a csípés helyének megduzzadásával járnak együtt. Az állandó vakarózás miatt pedig jelentős mértékben megnő annak az esélye, hogy a bőr kisebesedik és elfertőződik.

"Az ágyi poloska a testünkön utazik, így könnyen átadhatjuk azt másoknak"

Jó néhány olyan parazita létezik, melyek folyamatosan a testünkön vannak, így kellően közeli kapcsolat során át is kerülhetnek másokra. Ezek közé tartozik például a fejtetű vagy akár a bolha. Az ágyi poloska viszont általában csak annyi ideig marad a testen, míg táplálkozik, nem bújik el a testszőrzetben vagy a hajban, sőt a ruhánkban sem.

Ezek az ágyi poloska (Cimex lectularius) csípés tünetei

A 4-8 mm hosszú, vérszívó ágyi poloska csípése nem mindenkinél vált ki egyforma reakciót. Előfordulhatnak olyan esetek is, amikor jelenlétük teljesen észrevétlen marad, de sokakon kiütésszerű foltokat okoznak (feldagadt csípés piros udvarral és sötétvörös középponttal).

A csípések gyakran egyvonalban vagy csoportosan jelennek meg. Ez eleinte könnyen összetéveszthető a szúnyogcsípéssel, azonban ha ezt a lehetőséget kizártuk, mindenképpen gyanakodjunk az ágyi poloska jelenlétére (legegyszerűbb módja, hogy az ágyi poloska ürülékét, a sötétpiros megemésztett vérfoltokat keressük az ágyneműn).

Az ágyneműben, ruhák közt megbúvó poloska szinte kizárólag emberi vérrel és éjszakánként táplálkozik. Szobahőmérsékleten sajnos akár két-három hónapig is kibírja táplálék nélkül. Behurcolhatjuk a lakásba akár egy antikváriumból vásárolt könyvvel is.

Rovarcsípések tünetei általában

A rovarcsípések nyomán általában vörös, viszkető, esetenként fájdalmas, kisebb-nagyobb duzzanatok alakulnak ki a bőrfelszínen, melyek legfeljebb néhány órán, esetenként néhány napon belül eltűnnek.

Egyeseknél – és egyes rovarok esetében – intenzívebb allergiás reakciók is felléphetnek, melyek azonban rövid időn belül, súlyosbodás nélkül elmúlnak. Kivételt képeznek azok a tünetek, melyek fennállása esetén orvosi, esetleg sürgősségi ellátásra van szükség.

Mikor forduljon orvoshoz?

Ha a rovarcsípés után az alábbi tüneteket észleli, azonnal hívja a 112-t és kérjen mentőt!

 • Légzési nehézségek,
 • nyelési gondok,
 • arc-száj-torok duzzanata,
 • szapora pulzus,
 • szédülés,
 • eszméletvesztés.

Ezek a jelek a csípés nyomán fellépő súlyos túlérzékenységre utalnak, és ilyenkor sürgősségi ellátásra van szükség.

Forduljon orvoshoz:

 • ha a rovarcsípés a szemkörnyéket, esetleg a szájat, torkot érte;
 • ha a csípés körül nagy (tenyérnyi vagy nagyobb) területen vörös és duzzadt folt keletkezik;
 • ha a csípés nyomán gennyes sebfertőzés tünetei észlelhetők;
 • ha a csípés közelében megduzzadt nyirokcsomó(k) tapintható(k);
 • ha lázas;
 • ha influenzaszerű tünetek jelentkeznek.

Kullancscsípés esetén feltétlenül orvoshoz kell fordulni, ha a csípés helyén kokárdaszerű bőrelszíneződés alakul ki; illetve minden olyan csípés esetén orvosi segítségre van szükség, melynek tünetei nem múlnak el tíz napon belül.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ruhatetű-fertőzés: oka, tünetei és kezelése

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

ágyi poloska

Forrás: EgészségKalauz