Ezeket látta már?

Csomók, amit sem laborból, sem röntgenből nem ismerhet fel az orvos

fibromyalgia, fibromyalgia tünetei, fibromyalgia kezelése, fájdalom, csomók, ízületi betegség, depresszió

Vándorló, néha elviselhetetlen fájdalmak, kitapintható csomók, depresszió, fáradtság az ismertetőjele.

Egyetemeken nem is tanítják behatóan, bár a lakosság egyre jelentősebb százaléka küzd ezzel a panasszal, ami miatt közérzetük és életminőségük drasztikusan romlik - írja a fybromialgiáról az Infromed.

A szokásos reumatológiai gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító szerek hatástalanok, mert nem gyulladásos fájdalomról van szó.

Rejtélyes és hosszas fájdalmak

Jellemzően a nyakban, a vállban és a karokban jelentkezik az a gyötrő izomfájdalom, esetleg zsibbadás, amelynek nem ismert a pontos oka, és amely jellemzően krónikus fájdalomként van jelen.

Az érintettek – akik nagyobb részt nők – gyakran konkrét izomcsomókat is kitapintanak, és a fájdalom időszakos romlásáról- javulásáról számolnak be. Mivel a kiváltó okok és a helyzetet súlyosbító okok is sokfélék lehetnek, egy konkrét sérüléstől, a fáradtságig és a stresszig, a kezelések is széles skálán mozognak.

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, akupunktőr szerint valóban nem könnyű diagnosztizálni és kezelni a rejtélyes fájdalmakat, de lehetséges!

A fibromyalgia perszonalizált kezelést igényel

Arnold doktor szerint ráadásul a fibromyalgia kezelése mindenképpen személyre szabott kell, hogy legyen, hiszen ami az egyik páciensnél beválik, az a másiknál esetleg nem. Éppen ezért csakis alapos kikérdezésre, fizikális vizsgálatra, sőt az érintett kicsit mélyebb megismerésére épülhet hatékony gyógyítás. Már csak azért is, mert ez az állapot könnyen bele tud csúszni a krónikus fájdalom szindrómába, amelynek talán még összetettebb a diagnózisa és a kezelése egyaránt. Ha megerősödik a fibromyalgia diagnózisa, a kezelés jobbára komplex orvosi csapatmunkát igényel, sokszor együtt dolgozik a neurológus, a pszichiáter, az immunológus és a fájdalomspecialista.

Keletkezésének oka nem ismert

Úgy vélik, öröklötten is nagyobb lehet a fájdalomérzet. Egyes vizsgálatok szerint az érintettek immunrendszere, a test saját szerotoninja, vagyis a fájdalomcsökkentő és hangulatjavító anyaga ellen fordul. Ennek következtében a szerotonin szint csökken, viszont a legerőteljesebb fájdalomközvetítő, a P-anyag szintje megnő. Sok tényező segíti elő a fibromyalgia létrejöttét:

 • túlzottan megerőltető fizikai munka
 • rossz tartás, egyoldalú megterhelés
 • hideg
 • nedvesség, nyirkos idő
 • sérülések, húzódás
 • lelki stressz

Bizonyos esetekben nyilvánvaló kapcsolat észlelhető a lelki egyensúly és a fibromyalgia kialakulása között. Az elfojtott és ki nem élt agressziók fájdalmas háti csomók formájában nyilvánulhatnak meg, és elindíthatják a vándorló fájdalom-szindrómát.

Előfordulás, panaszok

A fibromyalgia velejárója a tartós fájdalom, amely nem az ízületek környékén lép fel, hanem az inakban, rostkötegekben és az izmokban. A legfrissebb statisztikák szerint a lakosság 1-3%-a szenved e betegségtől, és a betegek 90%-a nő. Mivel a fibromyalgia az esetek jelentős részében rejtve marad, a valós számok ennél vélhetően jóval rosszabbak. Legtöbbször 35 és 40 év körül kezdődnek a panaszok.

Az érintettek szinte az egész testükben éreznek fájdalmat, de különösen a háti fájdalom jellemző, és főként az izom-ín átmenet táján. A fájdalmakhoz különböző panaszok társulhatnak:

 • alvászavarok
 • fejfájás - főleg a tarkótájról indul
 • depresszió, lehangoltság, kedvetlenség
 • gyomorfájdalmak, puffadás
 • fáradékonyság, kimerültség
 • reggeli izommerevség
 • “hangyamászás"-érzés.

A panaszok lassan, különböző ütemben fejlődnek ki, hónapokon vagy éveken keresztül súlyosbodhatnak. Spontán javulás viszonylag ritka, ha mégis előfordul, inkább a 60 éves kor után jellemző. A fibromyalgia nem fenyegeti az életet, de drasztikusan ronthatja a közérzetet és az életminőséget.

Rejtélyes izomfájdalom? Fibromyalgia is lehet >>

Bizonyos betegségek utánozhatják a fibromyalgiát

Az orvosi vizsgálatok ki kell zárják a másodlagos betegségeket. Ehhez elengedhetetlen lehet a labor, röntgen.

A következő feltételek megléte esetén mondhatjuk, hogy fibromyalgia áll fenn:

 • A fájdalom mindkét testfélre, ezenkívül az alsó és felső végtagokba, valamint a hátsó és elülső mellkasfélbe is kisugárzik.
 • A fájdalmak három hónapon túl fennállnak
 • Fájdalmakat okozó csomókat lehet találni valahol az izmok és inak között, ezek időnként "vándorolni" képesek, és a rájuk gyakorolt nyomással igen nagy mértékben növelni lehet a fájdalomérzetet
 • A reumatológiai vizsgálatok a panaszok ízületi vagy belszervi okát kizárják.

Tüneti kezelés fibromyalgia ellen

Főként antidepresszívumokat és altatókat használnak Vannak olyan betegek, akik fájdalomcsillapítókra is jól reagálnak. A nem-szteroid gyulladáscsökkentők viszont alig javítanak valamit, mivel a fibromyalgia nem gyulladás.

 • A gyógyszeres lehetőség mellett fizioterápiás eljárásokat lehet alkalmazni:meleg vagy hideg kezeléseket az egész testre vagy csak bizonyos testtájakra speciális hideg kezelést, krioterápiát (mínusz 110 fokos kezelést mintegy 3 percen át), erre a fibromyalgiás betegeknek 60%-a jól reagál, tüneteik a kezelés hatására néhány órától több napig is jelentősen csökkennek, ez alatt sokkal hatékonyabban végezhetik a különböző gyógytorna gyakorlatokat
 • az elektroterápia alacsony frekvenciájú árammal (pl. TENS) a fájdalomérzetet jelentősen csökkenti
 • a kézi nyirokmasszázs és a kötőszöveti masszázs ugyancsak csökkenti a panaszokat
 • a kondicionáló tréning, az erőgyakorlatok, a lazító és nyújtó gyakorlatok az aktív gyógytorna,
 • az ultrahangkezelések javítják a szöveti anyagcserét, és oldják a másodlagos izomgörcsöket
 • pszichoterápiás eljárások is segíthetnek a páciensnek. A fibromyalgiát stressz okozhatja, és a tüneteket tovább súlyosbíthatja, ezért a relaxáció, például az autogén tréning vagy a progresszív izomrelaxáció sokat segíthet. Hasonlóan jótékony lehet egy önismereti, konfliktus kezeléssel foglalkozó tréning.

Mit tehet a beteg?

A bevált terápiás módszerek mellett pszichoterápiával javítható a konfliktusfeldolgozó képességet és a régi konfliktusok késői következményeit.

Nagyon fontos az egyén személyiségének legmegfelelőbb napi sportos mozgásprogram. Az úszás, kerékpározás, futás, túrázás, jóga, más keleti sportok nemcsak a fájdalmat csökkentik, hanem a depresszív hangulatot is javítják. Az alvás-ébrenlét ritmus korrekt szabályozása, az azonos időben való elalvás ugyancsak fontos.

Természetes gyógymódok

A beteg gyógykezelése során nem a csomók kezelésére, hanem az egész ember, a beteg szervezet anyagcseréjének, lelki egyensúlyának, normális regulációjának helyreállítására kell törekedni.

Keleti gyógyászat

A keleti gyógyászat szerint a fibromyalgia oka sokszor a testen belüli energiakeringés zavarában keresendő, így az akupunktúra, kínai masszázs, köpölyözés, moxaterápia, Penczel-féle meridiánkezelések, csi kung-gyakorlatok megoldhatják a problémát. .

Masszázsok

A masszázsok a fizikai hatásokon túl lelki kiegyensúlyozó, harmonizáló, relaxáló hatással is rendelkeznek, és így szinte valamennyi masszázsféle javítja a fibromyalgiát. Az ellazulás állapotában javul a vegetatív egyensúly, a nyirokkeringés, a szöveti anyagcsere. Különösen jótékonyak a távol-keleti masszázsok, mint a yumeiho-, thai-, tibeti, akupresszúrás, la phyto-, kínai masszázs. Ezek a technikák ugyanis nagy hangsúlyt fektetnek a többdimenziós ellazításra, a testi és lelki tényezők mellett szellemi hatást is gyakorolnak.

A masszázsokhoz használt gyógynövényaromák, személyiséghez választott színek és fények, valamint a relaxáló zene hatására minden izom ellazul, élettani működései harmonizálódnak.

Manuális medicina, kiropraktika

A gerinccsigolyák és a végtagízületek enyhe elmozdulásai sokszor komoly zavarokat okozhatnak, habár a röntgen-, ortopédiai vizsgálatok semmilyen elváltozást nem tudnak felfedezni. A jól képzett kiropraktőrök megszüntetik a hibás helyzetű gerinccsigolyák okozta izomfeszültséget, és helyre is tudják igazítani a rosszul álló csigolyákat.

Kineziológia

A stresszek elégtelen feldolgozásából származó zavarok legelső megjelenése izmainkban észlelhető. A jól képzett kineziológus időben felismeri ezeket, és az izomzaton keresztül oldani is képes a lelki zavarokat. A kineziológia a modern kor emberének létrehozott lelki elsősegély, valamennyi pszichoszomatikus betegség kezelésének egyik leghatékonyabb módja.

Jóga, Csi Kung

A fibromyalgia oldódásának előfeltétele az ellazuláson kívül a helyes légzés, a belső lelki harmónia, az izmok nyújtása, mely feltételeket a nyugati dinamikus mozgás kiegészítésére a távol-keleti mozgásgyakorlatok egyszerre képesek előmozdítani. A jóga, a kínai torna bármely életkorban elkezdhető, de jó, ha szakemberhez fordulunk, és speciális terápiás oktatásban részesülünk.

Mivel a fibromyalgiától szenvedők sokszor kiábrándult kilátástalanságba süllyednek ismétlődő panaszaik miatt. Az egyénre szabott életmódváltás, a fizikális és a természetes gyógymódok együtt hatékony kezelését, sokszor gyökeres megoldását nyújtják. Fontos azonban a hozzáértő szakember segítsége, a beteg nyitott, változtatni kész hozzáállása és a szorongató stresszállapotok megoldása.

Forrás: Fájdalomközpont/Ideál Magazin