Ezeket látta már?

Megfázott? Ezek a vény nélküli gyógyszerek segíthetnek a gyógyulásban

megfázás

Baj, ha valaki forrón szereti a nátha elleni szereket? Kiknek nem javasoltak a nátha elleni porok és összetett kapszulák?

Hatásosak, kényelmesen alkalmazhatók, közkedveltek és gyakran alkalmazottak azok a patikaszerek, amik egyetlen gyógyszeradagban tartalmaznak valamennyi hatóanyagot, amire szükség lehet nátha vagy influenza esetén. Forró italok készítésére alkalmas porok, komplex összetételű kapszulák között válogathatunk. Minél több hatóanyag van egy készítményben, annál több mellékhatással, ellenjavallattal és gyógyszer-kölcsönhatással kell számolni a szedése során. Mikor érdemes óvatosnak lenni?

Milyen hatóanyagokra lehet szükség?

Torokfájás, fejfájás, láz, orrdugulás, köhögés… A náthával vagy influenzával járó panaszok összetett jellege többféle hatóanyag egyidejű alkalmazását teheti szükségessé. Szükség lehet lázcsillapítóra, fájdalomcsillapítóra, köptetőre, orrdugulást megszüntető hatóanyagra és immunerősítő vitaminra.

  • A nátha – de különösen az influenza első napjaiban - szükség lehet a fájdalmak pl. fejfájás, torokfájás, izomfájdalmak csillapítására. Erre alkalmas az összetett készítményekben található acetilszalicilsav, ibuprofén vagy paracetamol.
  • Az influenza esetén gyakori (magas) láz mérséklése is alapvető elvárás, lázcsillapításra az előbb említett fájdalomcsillapító szerek alkalmasak.
  • Az orrdugulás – ha italporokról, tablettákról vagy kapszulákról van szó - szájon át szedett érösszehúzó hatóanyagokkal (pl. fenilefrin, pszeudoefedrin) orvosolható.
  • Mind a nátha, mind az influenza együtt járhat köhögéssel. Ebben az esetben lényeges a száraz, illetve a hurutos köhögés elkülönítése, mivel első esetben a köhögési ingert elnyomó köhögéscsillapítóra, míg utóbbiban a váladék távozását elősegítő köptetőre (pl. gvajfenezin) van szükség.
  • Az immunrendszer erősítésére, a légúti kórokozó vírusokkal való harc támogatására különféle vitaminok, köztük a C-vitamin is alkalmas.

Ki NEM használhatja a kombinált nátha, influenza szereket?

A forróitalok készítésére használt porok, a nátha/influenza elleni összetett tabletták vagy kapszulák vásárlása esetén mindenképpen javasolt az összetevők áttekintése.

  • Májbetegeknél és krónikus alkoholistáknál kerülendő a paracetamolos szerek alkalmazása. Mivel az alkoholistáknál az acetilszalicilsav és az ibuprofén alkalmazása fokozott vérzésveszéllyel jár, náluk javasolható a metamizol láz- és fájdalomcsillapító hatóanyag alkalmazása (a metamizol azonban nem fordul elő összetett, nátha/influenza elleni patikaszerekben).
  • Azoknál, akik gyomor- vagy nyombélfekélyesek, netán arra hajlamosak, esetleg vesebetegek, nem javasolt az acetilszalicilsavas vagy ibuprofénes szerek szedése. Esetükben célszerű fájdalom- és lázcsillapításra paracetamolos szert választani.
  • Magas vérnyomásos betegeknél nem ajánlott szájon át szedni az orrdugulást csökkentő hatóanyagokat (pl. fenilefrin, pszeudoefedrin), ezek a hatóanyagok ugyanis valamennyi eret összehúznak a szervezetben, ilyen módon emelve a vérnyomást, rontva a fennálló alapbetegségen. Magas vérnyomásos betegeknél célszerű a szájon át szedettek helyett helyileg, az orrban alkalmazott érösszehúzó hatású orrcseppeket vagy orrspray-ket választani (pl. oximetazolin, xilometazolin, nafazolin vagy tramazolin hatóanyag-tartalommal).

Általános jó tanácsként megfogadandó, hogy vény nélküli gyógyszerek vásárlását megelőzően kikérjük a kezelőorvos vagy a gyógyszerész tanácsát, akkor is, ha „csak” egy banális náthásról van szó.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mire jó a kakukkfű? Így használja a gyógynövényt köhögés ellen, megfázásra

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

Megfázás

Forrás: Dr. Budai Marianna PhD. szakgyógyszerész
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához