Most kiderül: ilyen a jó vérnyomásmérő

#Diagnosztika #magas vérnyomás #orvosi beavatkozások #szív- érrendszeri betegségek
2018.05.18. Módosítva: 2018.05.18.

Öt fontos szempont vérnyomásmérő vásárlásnál. Manuális, digitális, felkaros, csuklós, validált, nem validált... Nem könnyű eligazodni az útvesztőben. Éppen ezért itt egy kis segítség, hogy könnyebb dolgunk legyen!

1. Manuális vagy digitális vérnyomásmérő?

  • Manuális vagy hagyományos vérnyomásmérővel az orvosi rendelőben valószínűleg már mindenki találkozott, itt az aktuális vérnyomásérték megállapítása egy sztetoszkóp segítségével történik és hátránya, hogy használata bizonyos fokú szakértelmet kíván.
  • A digitális készülékek működése ennél sokkal egyszerűbb, hiszen mindent automatikusan csinálnak, így sokkal alkalmasabbak otthoni használatra. A teljesen automata vérnyomásmérőknél a mandzsetta felpumpálása egy gombnyomásra elindul, míg a félautomata készülékeknél saját magunknak kell azt elvégeznünk.

2. Felkaros vagy csuklós vérnyomásmérő?

Aszerint, hogy a mérést mely testrészünkön végezzük el, léteznek felkarra, csuklóra, sőt ujjra helyezhető modellek is. Általánosságban elmondható, hogy a felkaros vérnyomásmérők a legmegbízhatóbbak, ezek adják a legpontosabb eredményeket, így érdemes ilyet választanunk. Csuklós készülék azok számára ajánlott, akik nem kapnak megfelelő méretű mandzsettát vagy valamilyen okból kifolyólag nem tudnak felkaron mérni.

Könnyű használni és kis helyen is elfér ez a vérnyomásmérő!   Forrás: EgészségKalauz

3. Mandzsettaméret

A felkaros vérnyomásmérők alaptartozéka a mandzsetta, ezt helyezzük fel a karunkra és pumpáljuk fel a mérés megkezdésekor. Kevesen tudják, hogy különböző méretekben kaphatók. Gyerekek és vékony karúak számára érdemes kisebb, vastagabb karúak számára nagyobb méretet választani. Ha nagy ránk a mandzsetta, akkor nem lehet felpumpálni, ha kicsi, akkor pedig nem tudjuk megfelelően felhelyezni. A mandzsetta méretének gondos megválasztása azért is különösen fontos, mert befolyásolhatja a mért vérnyomásérték helyességét. A legtöbb otthoni készülékcsomag közepes méretű mandzsettát tartalmaz, de általában van lehetőség egyéb méret beszerzésére is.

Tudta? Erre jó a 24 órás vérnyomásmérés! Kattintson!

4. A vérnyomásmérő pontossága

  • Léteznek úgynevezett klinikailag validált vérnyomásmérők, melyek mérési pontosságát független hitelesítési eljárás keretében igazolják. Az ilyen módon bevizsgált készülékek olyan eredményeket szolgáltatnak, melyekben mi magunk és orvosaink is bátran megbízhatunk. Ugyanakkor az a tény, hogy egy vérnyomásmérő nem hitelesített, nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem is megbízható. Lehet, hogy egyszerűen csak nem esett át az ellenőrzési eljáráson.
  • Vérnyomásmérőnk pontosságáról egyszerűen megbizonyosodhatunk, ha következő orvosi látogatásunk alkalmával magunkkal visszük a rendelőbe és ott egy kontroll mérés elvégzésével az orvos által mért értéket összevetjük saját készülékünk eredményével.
  • A vérnyomásmérők ugyanakkor idővel veszítenek pontosságukból, így a folyamatos megbízhatóság érdekében bizonyos időközönként érdemes újrakalibráltatni őket. Vásárlás előtt jó ha megérdeklődjük azt is, hogy a kiválasztott készülék esetében mennyire nehézkes, illetve milyen költségekkel jár az újrakalibrálás folyamata.
Könnyű használni és kis helyen is elfér ez a vérnyomásmérő!   Forrás: EgészségKalauz

A pontos eredményekért nem szabad elkapkodunk a vérnyomásmérést!

5. A vérnyomásmérő ára

Az egyes vérnyomásmérő-modellek ára széles skálán mozog. A magasabb ár általában több extra funkciót tartalmaz. A döntésnél a legfontosabb szempont a készülék megbízhatósága, az eredmények pontossága. Az egyéb funkciók (pl. beépített memória) kiválthatók egy papírral és egy tollal, vagy például a www.egeszsegnaplo.hu alatt elérhető teljesen ingyenesen online kezelési naplóval, az EgészségNaplóval.

Forrás: EgészségKalauz