Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

Aktívan önmagunkért – klimax idején is

shutterstock 2176022053

„Egy kicsi mozgás mindenkinek kell!” A ʻ80-as évek tévétornájában ezzel a szlogennel hirdették a mindennapi testedzés fontosságát. A dallam sokak fejében ismerősen cseng a mai napig, az üzenet pedig nem is lehetne aktuálisabb: az akkori gyereklányokból ugyanis mára negyvenes, érett nők lettek. Számukra a mozgás a változókorba érve még fontosabbá válik, mint eddig.

A női lét termékeny korszaka a klimaxszal ér véget, amelynek utolsó fázisa a menzesz végleges elmaradása. Ez a hormonális változás a negyvenes évek végén kezdődik, és több évig is eltarthat. A folyamat gyakran megviseli a testet és a lelket is, ám van egy olyan ősi „csodaszer”, amely nem kerül semmibe, mégis hozzájárulhat a kiegyensúlyozott élethez és a panaszok enyhítéséhez. Ez pedig a rendszeres, aktív, örömteli testmozgás.

Azok a rettegett hőhullámok…

A változókor egyik legismertebb tünete a váratlanul jelentkező, kiszámíthatatlanul ránk törő hőhullám, amely sok nehéz helyzetet okozhat. Hiszen ki ne érezné kellemetlenül magát, ha társaságban hirtelen leizzadna, vörös fejjel kapkodná a levegőt, és meg sem tudna szólalni? Persze ez – ha mégoly kínos is – nem ok arra, hogy éveken át otthon, a négy fal között gubbasszunk, és kerüljük más emberek társaságát. De hát akkor mit tehetünk? Vegyük fel a nyúlcipőt? Dehogy!

Mozogjunk!

Inkább a futócipőt javasoljuk. Vagy a jógamatracot, a túrabotot, az úszódresszt… A választott kellék szinte mindegy is: a lényeg, hogy mozogjunk! Ha ugyanis hetente kétszer-háromszor sportolunk, használjuk az izmainkat, mérsékelhetjük a fent említett, kellemetlen tüneteket. Megfigyelések igazolják, hogy a rendszeresen sportoló nők sokkal kevésbé szenvednek a változókori hőhullámoktól és az ezzel járó fokozott izzadástól.

Együtt könnyebb

Ha pedig mindezt társaságban tesszük, az a lelkünknek is jót tesz. Kocogni a barátnőnkkel, reggelente együtt úszni a nyaraláson a gyerekeinkkel, túrázni a környező hegyekben a kollégákkal vagy beiratkozni egy tánckurzusra a férjünkkel – nemcsak csapatépítő, de testet-lelket és változókori tüneteket is enyhítő, üdítő tevékenység.

Vízszintes edzés

Apropó, tánc. Tudta, hogy a tánc a vízszintes vágyak függőleges kivetülése? És azt, hogy a szexnek – csakúgy, mint a táncnak – jótékony hatása van a keringésre és a pszichére egyaránt? Mindez fokozottan igaz a változókorban lévő nők esetében. Még akkor is, ha ebben az időszakban gyakran nehezíti meg az intim együttléteket a hüvelyszárazság, amely a fogyatkozó női hormonok miatt alakul ki. Ez a jelenség szinte minden nőt érint klimax idején, és kényelmetlenséget, néha akár fájdalmat is okozhat szex során. Ám elkeseredésre – pláne az érzéki örömökről való lemondásra – semmi ok! A hüvely hidratálása ugyanis – például patikában kapható, akár hormonmentes kúpok segítségével – ma már egyszerűen megoldható.

A gyógynövények is segítenek

A klimaxos panaszok enyhítésében emellett nagyon sokat segíthet a természet patikája is. A poloskavész a változókori testi tüneteket, köztük a hőhullámokat csillapíthatja, az orbáncfű pedig a lelki nehézségek, így a jellegzetes klimaxos dühkitörések, hisztirohamok ellen válhat be, miközben az alvásra is jó hatással van. Mindezek az aktív mozgás bármely, vízszintes és függőleges formájával kombinálva erős és hatékony segítséget nyújthatnak ebben az időszakban.

Forrás: Phytotec Hungária Bt.
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához