Ezeket látta már?

Ez is az agyban dől el: mit eszünk, mit együnk?

Szépségápolás
2011. május 27. 13:22
Módosítva: 2016. augusztus 10. 20:19

A Yale Egyetem kutatásai szerint az emberek étkezésről és ételekről alkotott elképzelései komoly befolyással vannak arra, mennyire érzik magukat jóllakottnak és elégedettnek egy étkezés után, és előre jelezheti azt is, mekkora az esélye, hogy két étkezés között nassolnak.

A kutatók elsősorban a grelin, a gyomor nyálkahártyában termelődő éhség-hormon szintjét mérték a kutatásban részt vevőknél, ez a hormon felelős ugyanis az éhségérzet kialakulásáért. A grelin-szint jellemzően magasabb étkezés előtt, és alacsonyabb az étkezést követően. Minél magasabb a szervezet grelin-szintje, annál nagyobb a túlevés valószínűsége.

sulthus-etel-d00000E2E20f2f32be29a

Forrás: Medipress


A Yale kutatói egy 380 kalóriát tartalmazó turmixot adtak az önkénteseknek, akiket két csoportra osztottak, és az egyik csoport tagjainak azt mondták, hogy a turmix vagy egy 620 kalóriát tartalmazó "kényeztető" turmix, a másik csoport tagjainak pedig, hogy ez egy 140 kalóriás "diétás" turmix. Meglepő módon azok esetében, akik azt hitték, hogy a kalóriadús turmixot isszák, a grelin-szint drámainak csökkent a turmix elfogyasztását követően, míg a zsírszegény, csökkentett kalóriatartalmú turmix esetében a grelin-szint csak kis mértékben csökkent. Vagyis a résztvevők grelin-szintje olyan mértékben csökkent, mintha ténylegesen a kalóriában gazdag, vagy a kalóriaszegény turmixot fogyasztották volna el.

"Ebből is látszik, hogy érzéseink és elképzeléseink az ételekkel kapcsolatban mekkora befolyással vannak fizikai állapotunkra - nyilatkozta Alia J. Crum, a Yale Egyetem pszichológiai tanszékének munkatársa - Agyunk tehát becsapható, hiszen a teltségérzet nem attól függ, mit eszünk, hanem attól, hogy mik az elképzeléseink az adott ételről."

Mivel a magas grelin-szint elhízást és fokozott kalória-bevitelt eredményezhet, a mostani kutatás, a pszichológiai folyamatok étkezésben betöltött szerepének feltárásával új utakat nyithat meg az elhízás elleni küzdelemben. "Ami a leginkább érdekes az az, hogy épp az tesz jót, ha azt hisszük, az adott étel egészségtelen, hiszen akkor grelin-szintünk gyorsabban és nagyobb mértékben csökken" - nyilatkozta Dr. Crum.

A kutatás részletes leírása a Health Psychology című online szaklapban olvasható.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: Medipress
# diéta # életmód # elhízás # pszichológia

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés