Ezeket látta már?

Recept: szaftos, omlós csirkemell sárgarépás kölessel - így készítsen egészséges ünnepi menüt

Szépségápolás
2024. december 24. 06:14
recept, csirkemell

Finom és egészséges karácsonyi menüt keres? A főételre máris van egy ötletünk!

A köles egyike a legrégebb óta termesztett gabonaféléknek. Ásványianyag-, vitamin- és élelmirost-tartalma révén a kiegyensúlyozott, vegyes étrend szerves részévé válhat. Köretként helyettesítheti részben vagy egészben a rizst, a burgonyát és a száraztésztákat is. Az alábbi receptünk ehhez ad ötletet.

Hozzávalók 1 adaghoz natúr csirkemell:

csirkemell 150 g

búzaliszt 1 közepes evőkanál

napraforgóolaj 1 teáskanál

őrölt feketebors 1 csipet

só 1 csipet

Sárgarépás köles:

  • sárgarépa 30 g
  • köles 30 g
  • napraforgóolaj 1 teáskanál
  • petrezselyemzöld, friss 1-2 csipetnyi
  • só késhegynyi

Paradicsommártás, cukormentes:

  • paradicsompüré 30 ml
  • paradicsom, friss 1 közepes darab
  • búzaliszt 1 evőkanál
  • zeller 5 g (1 kis szelet)
  • vöröshagyma 1 evőkanál (felaprítva)
  • napraforgóolaj 1 teáskanál
  • só 1 csipet
  • feketebors, őrölt 1 csipet

Elkészítés:

A megmosott, kivert hússzeletet megsózzuk, megborsozzuk, lisztbe forgatjuk, majd forró olajban mindkét oldalát pirosra sütjük.

A kölest átválogatás után, folyó víz alatt megmossuk, lecsepegtetjük. A sárgarépát megtisztítjuk, megmossuk, és apró kockákra vagy vékony karikákra vágjuk, majd a kölessel együtt az olajon átpirítjuk. Amikor elérte a kellő "pirosságot", a köles mennyiségének megfelelő, kétszeres mennyiségű meleg vízzel felöntjük, ízesítjük sóval, és a megmosott, felaprított petrezselyemzöld felével. Fedő alatt kis lángon vagy forró sütőben pároljuk. Főzés közben nem ajánlatos kevergetni, csak amikor már elkészült, fellazítani. Tálalás előtt keverjük hozzá a maradék petrezselymet. Amennyiben mélyfagyasztott sárgarépakockát használunk, úgy a répát akkor kell a köleshez keverni, mikor az félig már megpuhult. Az elkészült köles állaga kicsit lazább, nyákosabb, mint a rizsé.

A zellert megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk. Az olajban, gyakori kavargatás mellett megpirítjuk, amíg színesedni nem kezd. Közben beleszórjuk az apróra vágott hagymát. Beleöntjük paradicsompürét és a kockára vágott (ízlés szerint meghámozott, kimagozott) paradicsom 3/4 részét, és fűszerezzük sóval, borssal. Amikor a paradicsom levet ereszt, lisztszórással besűrítjük, majd felforraljuk. Az utolsó öt percben beletesszük a nagyon apróra vágott maradék paradicsomot.

Tápérték-információ 1 személyre:

  • Energia: 549 kcal
  • Fehérje: 45 g
  • Szénhidrát: 51 g
  • Zsír: 18 g
  • Élelmi rost: 4,2 g
  • Koleszterin: 90 mg
Ez a tökéletes tej- és cukormentes kuglóf titka - recept
Kapcsolódó cikk

Ez a tökéletes tej- és cukormentes kuglóf titka - recept



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: EgészségKalauz
# recept # csirkemell # karacsony # unnep

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés